Техническият университет приема още студенти в пет от тринадесетте си специалности

Кандидат-студентската кампания по бакалавърските специалности в Техническия университет – филиал Пловдив е преминала пика си. До началото на учебната 2023/2024 година във ВУЗ-а се приемат документи за ограничен брой свободните места в 5 от общо 13-те специалности, изучавани тук. Практиката показва, че по-късно се записват студенти, които са променили своите намерения какво и къде да учат. Най-често са младежи, които са имали намерение да учат в чужбина, но по една или друга причина не са успели и сега търсят елитно висше учебно заведение в България, където да постъпят в бакалавърска програма. . Има и такива, които са преосмислили перспективите пред себе си и избират да учат в Техническия университет – филиал Пловдив, обобщава доц. д-р Никола Шакев – заместник директор на висшето учебно заведение. Информацията за специалностите, по които все още има възможност за записване за редовно обучение, може да се получи от учебния отдел на университета, уточнява доц. Шакев.

За първокурсниците в техническия ВУЗ се полагат специални грижи. „Имаме програма за първокурсниците: определили сме ментори-преподаватели на съответните групи, които да помагат на студентите при всякакви техни проблеми, свързани с обучението. По всеки предмет има безплатни консултации при преподавателите.“ – каза доц. д-р Никола Шакев.

Роботите – крачка напред

Интересът към неуморните и прецизни машини, служещи както в индустрията, така и в медицината, продължава да е голям, коментира проф. д-р Андон Топалов – преподавател по специалността „Автоматика, информационна и управляваща техника“. Всъщност роботика се изучава не само в една специалност на Техническия университет – филиал Пловдив. Новото, което ние вкарваме в лекциите си е свързано с изкуствения интелект на роботите, обяснява професорът. Бъдещите инженери вече са започнали да си задават и ключовия философски въпрос: докъде може да се „вкара“ изкуствен интелект в роботите. Според мнозина от научните работници, обучаващи студенти, отговорът е ясен: роботът не може с действие или бездействие да навреди на човека. Независимо колко умен е човекът или роботът.

Идва ред на магистратурите

От средата на следващия месец стартира приемът на документи по 12 магистърски програми, изучавани в Техническия университет – филиал Пловдив. Тогава в надпреварата за обявените над 150 места ще могат да се включат и завършващите бакалаври, които се дипломират през септември. През новата учебна година се разкрива нова едногодишна магистърска специалност, която ще бъде преподавана на български и на английски език. „Това е „Технологично предприемачество“ , в която студентите ще изучават както новите технологии в областта на техниката, така и ефективния мениджмънт, развитието на иновации, защита на интелектуална собственост .“ – обясни доц. д-р Шакев.

Практиката показва, че значителна част от новоприетите магистри са завършили висшето си образование в Техническия университет – филиал Пловдив. Записват се и много студенти, завършили друго висше учебно заведение с техническа насоченост. „Магистърските ни програми са отворени за студенти и от други професионални направления и области на висшето образование. В тези случаи обаче учебните планове са разширени с още една година, през която студентите „наваксват“ със специфични и необходими технически знания.“ – коментира доц. д-р Никола Шакев – заместник директор на Техническия университет – филиал Пловдив. Във магистърските програми на ВУЗ-а се записват да учат основно студенти от областите Пловдив, Стара Загора, Смолян, Хасково, Кърджали и Пазарджик. Имаме обаче и студенти от по-отдалечени региони като Варна, Бургас, Видин, Шумен и др. Пловдив е притегателно място за младежите, които имат възможност тук да получат не само елитни инженерни знания, но и да изживеят незабравимите години на студентския живот в града под тепетата.

За автора

Вашият коментар