Въздушна йога Air and Ground лекува тялото и душата

Въздушната йога е древна практика, която има много ползи за лечение на тялото и душата. Тя облекчава стреса и напрежението в целия организъм, най-вече гърба, кръста и врата. Подобрява стойката, намалява симптомите на сколиоза и множествена склероза. Подходяща е за хора претърпели травми, на които не им позволяват силови тренировки или вдигане на тежести. Стимулира кръвообръщението, засилва се оросяването на мозъка, което води до подобряване на паметта, по-добра концентрация, облекчава безсънието, нервното напрежение и спомага отслабването. Намалява умората и повишава тонуса.Разбрала това вече няколко години Яна Христоскова е преподавател по въздушна йога, а днес може да се похвали с новото си студио в Пазарджик. Тя обяснява как се изпълнява този тип йога. Случва се в специална люлка-хамак, изработена от парашутна материя, готова да издържи до 200 килограма. По време на практиката се изпълняват разнообразни и последователни движения, които градират по степен на сложност. Започва се със загряване и разтягане, обръщане, висене, усукване, люлеене, балансиране и много усмивки.


Практикуването на въздушна йога е особено подходящо за деца, тъй като съчетава безгрижност, забавление и в същото време спомага за физическото и психическо здраве на детето. При използването на люлка мускулите работят в различен от обичайния режим, ставите не се натоварват от тежестта на тялото и затова движенията им са по-свободни и в по-широк обем. Метаболизмът и имунитетът са важни за правилното развитие на децата.

Въздушна йога е отлична възможност за децата да се развиват емоционално и физически, докато играят. По-силовите асани засилват и оформят мускулатурата на тялото. Люлеенето, катеренето и висенето на люлката създават усещане за свобода и щастие у децата.

И не на последно място – практикуването на въздушна йога учи на последователност, координация, концентрация, баланс, пространствена ориентация и дишане. Кога и как може да посетите въздушна йога при Яна и другите преподаватели може да проследите във Фейсбук.

 

За автора

Вашият коментар