Времето на стотици хиляди винетки изтича, проверете вашата

Цената на винетките през 2022 година остава без промяна. Годишната винетка струва 97 лева, тримесечната – 54 лева, месечната – 30 лева, седмичната – 15 лева, а уикенд винетката – 10 лева.

Над 753 хил. годишни е-винетки за леки автомобили изтичат в първите два месеца на 2022 година, припомнят от Агенция „Пътна инфраструктура. Валидността на 12 350 приключва на 1 януари, а шофьорите могат да проверят валидността на електронната винетка или да купят нова ТУК или от мобилното приложение БГТОЛ.

Валидността на електронната винетка може да се провери на интернет страницата от бутона „Проверка на винетка“. Чрез въвеждане на регистрационния номер на автомобила и държавата, в която е регистриран, всеки може да получи информация за крайния срок на електронната винетка, независимо откъде е купена – от търговски обекти на Агенция „Пътна инфраструктура“ или в търговската мрежа на партньорите на АПИ. Статусът може да е „активен“, „с изтекъл срок“ или „неизползван“ в случаите, когато винетката е купена с отложен старт до 30 дни от началната дата на валидност.

Електронни винетки могат да бъдат купени и през останалите канали за продажба на АПИ – на гише срещу плащане в брой или чрез терминал за самотаксуване – с карта. Гишета има на основните гранични контролно-пропускателни пунктове, както и в 27-те областни пътни управления в цялата страната. Терминалите за самотаксуване са близо 500.

От АПИ съветват при купуването на е-винетка внимателно да преглеждаме и проверяваме въведената от нас или от съответния служител информация преди да потвърдим финалното плащане за електронната винетка. Отговорността за попълване на коректна информация е наша. В случай на неправилно декларирани данни се счита, че не е заплатена дължимата винетна такса за съответния автомобил.   

Вписването на символите от регистрационния номер може да бъде и на кирилица, и на латиница, но да съответства на символите в самия регистрационен номер. При изписването на номера се въвеждат само букви и цифри. Символите 0 (нула) и О (буква О) не са взаимозаменяеми. За цифра от номера трябва да се изпише 0 (нула), а за буква – „О“. В случай, че регистрационният номер съдържа тире, точка или интервал те не се въвеждат.

Вашият коментар