Засилен интерес за балета „Спящата красавица“

Държавна опера Стара Загора пуска публика на Генералната репетиция

Огромен интерес възбуди балетът „Спящата красавица“ на старозагорската опера. Те обявиха две дати за представлението – 16 и 23 април. Билетите бяха бързо разграбени, затова пуснаха публика и за Генералната репетиция на 22 април.

Поставен в класически стил, смайващата сценография за балета на Чайковски е дело на Иван Токаджиев. Той е известен със сценографските си решения на театрални, телевизионни, оперни и балетни постановки в Русенската и Варненската опера, в Музикалния театър в София, Народния театър, Театър „София“ и други театри в страната. Неговата живопис е приковавала вниманието на ценители в Германия, Австрия, Франция, Испания.

Хореографията е на базата на гениалната интерпретация на Мариус Петипа. Постановката и режисурата са на големия руски танцьор, хореограф, филмов актьор и утвърден балетен предприемач и преподавател Андрей Босов. Той е в България по покана на примабалерината Силвия Томова – художествен ръководител на Балета на Старозагорската опера. Спектакълът ще бъде представен в съпровод на живо под диригентството на маестро Владимир Бошнаков.

Приказните костюми проектира Мария Блажева, за която това е третата постановка на „Спящата красавица“.

За автора

Вашият коментар