Убийте лъва, избавете го от мъките!

Вече три месеца зоопаркът в Кюстендил е затворил за посетители, поради липса на лиценз, лоши условия за животните си и нужда от спешен ремонт.

Незаконната обстановка и недопустимите обстоятелства обаче не са нещо ново. Паркът е създаден през 1962 година, от 2009 година се стопанисва от общината при мизерни условия и тесни клетки за всички обитатели. Някои от местните казват, че дивите котки не могат да издържат и умират в агония. Общината твърди, че няма пари, за да осигури адекватна среда за съществуване на животните и явно 12 години не иска да се справи със ситуацията.

А в абсолютен контраст Добрич са успяли да намерят работеща схема за изграждане на близка до естествената среда зоологическа градина и да създадат метод за удовлетворяващо поддържане на всяко от животните.

Габриела Георгиева от Кюстендил от малка посещава зоопарка в родния си град, от 14 години води децата си там. Последно е била броени дни преди да го затворят и твърди, че състоянието не само не се е променило, а дори се е влошило.

Днес кюстендилци са силно разтревожени и гневни, защото се стигна до там животните сами да крещят за спасение. От няколко дни ревът на лъва кънти из целия град като плач за помощ.

„Този вик ме накара да напиша публикация в социалните мрежи. Едва ли ревът е провокиран от чисто природен нагон на животното. Масово мнение е, че става прекалено силен напоследък. Свързах се с представителка на фондация Четири лапи, която каза, че може да не го боли, но това не означава, че му е добре. Особено го чуваме нощем, когато градът утихне.“, каза ни Габриела.

Тя е изненадана от интереса на хората и вълната, която е създала след себе си. Получава информация за дейностите и намеренията на други емоционално ангажирани граждани към казуса, тъй като фондации, общини, институции и министерство не предприемат никакви действия за подобряване на ситуацията освен коментиране и подписки. А в това време животните продължават да живеят в микро клетки и бетон час по час.

„Гълъбите, колкото и да са непретенциозни, също бяха в един кафез, който далеч не е достатъчен чисто пространствено, бяха натъпкани един до друг. Не знам на дивите прасета и китайските малки прасета дали им  е това пространство, аз не съм отявлен биолог, но просто от чисто човешка гледна точка не е редно да се гледат така. Не ми харесват условията, в които живеят животните.“, разказва още Георгиева.

Тя, както Вяра Марушкина и всички кюстендилци са готови да се ангажират по темата и да помогнат с каквото могат.„Не е притесняващо за жителите като шум, но лъвът звучи много тъжно, защото, на първо място, няма кой да му отвърне. Той стои сам в клетката, която не е особено голяма. Няма място за разходка, вода за топване или каквото му е необходимо за вида.“, пише ни Вяра.

„Обадих се дори вчера на близка в Министерството на околната среда и водите, а тя ми каза да се обърна към Регионална инспекция по околната среда и водите“, коментира с нас още Марушкина и ни увери, че още днес ще им се обади. Тя от години не стъпва в зоологически градини, защото е отвратена от гледката.

Един от посетителите пише как животните в кюстендилския зоо парк са „омършавели, с множество рани по телата, с ясно изразено страдание в очите“.

Прилагаме ви линкове от официалния сайт на община Кюстендил за бюджета на града и неговото разпределение – Проект за бюджета за 2021, протокола от публичното обсъждане и таблиците.

Втори ден MediaCafe прави безуспешни опити да се свърже с представител на община Кюстендил за коментари по темата, а от РИОСВ ни прехвърлиха на вътрешните си линии, защото никой не можеше да даде отговор и останахме без такъв. Засега.

„Надявам се този рев на лъва да стане щастлив рев в един момент. Никой не заслужава подобен край.“, с мъка коментира Габриела.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Петиция за лошите условия на Зоопарковете у нас

Четири лапи с петиция в Министерството

Коментари (2)

  1. От Кюстендил има доста хора близки до властта, но не им пука за това което природата ни е дала.

    Отговор
  2. Кюстендил, как не ви е срам? Не мъчете животното! Дайте го, където имат възможност да се грижат адекватно! Нужна е не само храна, но и отношение, което явно при вас липсва!

    Отговор

Вашият коментар