ЮНЕСКО провежда конкурс за комикс

Провежда се конкурс в рамките на Образователната програма за световното наследство.Подготовка на комикс представлява рисуване на скици в хронологична последователност, описващи история с обект на световното наследство по избор. Предложените теми за тази година от ЮНЕСКО  са четири

"Световното наследство и ролята на общността", "Световното наследство и устойчив туризъм", "Световното наследство и устойчивото развитие" и "Световното наследство и биологичното разнообразие". Мненията и рисунките трябва да отразяват знания за обекта, предизвикателствата, пред които е изправен и предложение за решение на проблемите.

В конкурсът може да участват самостоятелно или в група младежи на възраст от 12 до 18 г. Те могат да изпращат неограничен брой комикси.
Жури на надпреварата  за България ще е  Национална  комисия, която ще избере пет най-добри комикс истории, които ще са финалисти. Всички национални финалисти ще имат шанса да влязат в международен кръг.

Награди
Организаторите от ЮНЕСКО са определили да има 12 победители /по трима за всяка от зададените теми/. Те ще получат сертификат и медал на ЮНЕСКО.
От спечелилите комикси ще бъдат направени новите серии на анимационния филм със заглавие „Patrimonito's World Heritage Adventure” . Всеки от победителите ще бъде вписан във финалните надписи след филма като съавтор.
Очаква се анимационния филм да е готов в началото на 2011г.

Краен срок за представяне на комиксите: 15 декември 2010 г.
Национален координатор  за  България:
Красимира Тодорова
Главен експерт, Отдел „Международно и европейско сътрудничество”
Министерство на образованието, младежта и науката
Тел.:02 9217 735
Факс: 02 988 06 00
Email: k.todorova@mon.bg Адресът на е-пощата e защитен от спам ботове. Нужен ви е javascript, за да го видите.

Любопитно
Героят Patrimonito е създаден въз основа на емблемата на световното наследство от група испаноезични студенти в рамките на Първия младежки форум за световното наследство в Берген, Норвегия през 1995 година. Patrtimonito означава "малко наследство" и представлява младите пазители на световното наследство. От тогава е талисман на Образователната програма. От 2002 година Patrimonito е главен герой на анимационните филми за световното наследство – Приключенията на  

За автора

Вашият коментар