PSY talk: Ефектът на LSD върху мозъка ни, без да се приема (СНИМКИ)

За втори пореден път над 100 младежи, предимно студенти, се включиха в събитието ”PSY talk” в Пловдив, организирано от Младежко сдружение за мир и развитие на Балканите (МСМРБ).

Първото издание на ”PSY talk” обедини младежи на 4-ти април в клуб Библиотеката и даде заявка нов бразователен метод, позволяващ на едни да изразят себе си и да подобрят презентационните си и ораторски умения пред аудитория, а на други да дадат възможността да научат нещо ново в областта на психологията. Водещият на събитието – Даниел Джинсов бе подбрал доста различни лектори в лицето на Андрей Ганев – психолог от София и част от НМФ, Александър Иванов – музикант и Румен Шекеров (WakeЪп). 

Андрей Ганев разказа за „Свързаността” или защо имаме проблеми само ако искаме. Как, когато приемем проблема като предизвикателство или когато се опитаме да видим позитивното в него, то той престава да действа със същата сила и вече не е „толкова голям проблем”. Как когато мислим много за нещо, то самият ни мозък започва да го възпроизвежда в съзнанието ни много по-бързо, а дали то ще е положително или отрицателно, зависи от самите нас.

Александър Иванов повдигна една "забранена" тема и говори за „Потенциалът на диетиламид на лизергиновата киселина (LSD) в психотерапията“. Позовавайки се на последните проучвания за ефекта на LSD върху мозъка той ни разказа за потенциала, който може да разкрие веществото върху съзнанието ни. Музикантът от Automatic Flowers сподели, че благодарение на изследвания и опити вече има практики, които са взаимствани оттам, но се стига до желания ефект, без да се приема.

Той категорично отказа да насърчава, който и да е от слушателите да взима определени медикаменти, но и бе категоричен в своите думи, че тези неща не въздействат негативно върху нас и не увреждат мозъка ни, когато се приемат в контролирана среда – иначе може да се стигне и до безвъзвратно негативни промени в психиката на хора, които са лабилни към това.

Той е изследовател на механиката на съзнанието и психоделичните вещества, свързващи човека с духовната му същност в контекста на преживяваната себерефлективност. Философията на музиката и механизмите, чрез които вибрациите влиаят върху психиката, са също част от неговите интереси.

Ефектите на LSD картографира човешки мозък под влиянието на веществото, а последиците, които според учените са от толкова голямо значение за невронауката, колкото се оказва Хигс бозона за квантовата физика. Новооткритите данни, следствие на изследването на свойствата на LSD, разкриват нов потенциал за психоделичните вещества като средство за лечение на редица психични разстройства в контекста на психотерапията, включително при зависимости, тревожност и депресия. В презентацията по темата той обърна внимание на последиците от резултатите от това изследване и какъв допълнителен потенциал се крие в преживяванията под влиянието на LSD и други аналози, водещи до наднормен капацитет при функционалността на мозъка.

Последният лектор не бе по-малко интересен за публиката. "Аз съм себе си, като един кръгъл камък, търкалящ се по безкрайния път на вечната промяна. Стремежът ми е преди всичко е да бъда Човек, човечен, недопускащ в пумия да бъде въвлечен. Българин, но не заради гражданството, а заради ценностната система. Търсач на истината… „И ще познаете истината, и истината ще ви направи свободни.“, така определя себе си Румен, който е основният двигател на фестивала WakeЪп, който се провежда всяко лято над Куклен. Неговата тема бе "Дуализъм – истина и илюзия"

Поет, който не чете и не харесва поезия, но съм приел писането за призвание. Капитан на ветроходни яхти, приключенец, откривател на нови дискомфортни зони, сподели в описанието и темата си Румен.  

За автора

Вашият коментар