Масови кражби от автомобили на паркинга пред Jumbo в Пловдив

"Нищо ново под слънцето. Всичко, което се е случило, вече е минало и забравено", започва историята си Бисер Хаджиев

"Минало заминало с лаптоп за 900 лева или проблем, който може да се реши с пари не е проблем", казва студентът след кражба на вещите му от личната му кола пред магазин Jumbo

Разказът му е близък на повечето нормални хора в тази държава, решили да не напускат и да останат да се развиват тук в България. Бисер, който е студент в ТУ Пловдив, ни разказва добре познат слюжет, който ни най малко не ни учудва. С братовчед му на 21-ви април посещават хипермаркета Jumbo край Пловдив, за да купят по някой подарък за племениците им. Напазарували и излезнали от магазина, но с изненада разбират, че чантата с лаптопа липсва от багажа им в колата.

Лошите отключват колата, взимат си каквото им е харесало и  внимателно заключват врататите отново.
Оттук започва интересната част и причината поради която Бисер се свърза с нас. След като разбрали че са били обрани в действиделност веднага отишли на касите и при охраните в Jumbo, за да поискат проверка на камерите. Големия и луксозен магазин обаче се е оказал без видео наблюдение на паркинга.

"Оказава се, че кражбите от паркинга са нещо нормално, а служителите и управителите нямало какво да направят. Нищо ново под слънцето", продължи разговора си Бисер Хаджиев.

Следваща стъпка, която предриемат младежите е да позвънят на телефон 112, а след тях и едни дълги и тромави обясения. Следва "разходка" до РПУ-то в село Труд и там започва същинската част, която накара Бисер да се свърже с нас.

Пред полицейското управление служител на реда ги посреща с думите:

"Jumbo ли? Вие не знаете ли, че там се краде редовно и че не трябва да ходите с кола. Не сте първите, които подават оплакване от това място". 

"Само се спогледахме с братовед ми и преди да успеем да проговорим полицаят продължи", казва Бисер. 

"Ние сме говорили с "гръка" по тая тема, който не бил длъжен да слага камери", отговаря полицаят по думите на момчето. Следват показания за статистиката и никаква искрица надежда за студентите, че органите на реда ще започнат проверка по случая. А дано, ама надали!

"Минало заминало и се сбогувах с лаптоп за 900 лева. Все пак съм благодарен, че не е нещо друго – проблем, който може да решиш с пари не е проблем", казва Бисер. Обаче в него остават няколко въпроса, които търсят отговор:

  • Дали полицията в село Труд не са с апашите, че да не оставят случаите отворени? – всичко се знае в тази държава и нищо не става без участие на полицията
  • Как така не сме единствените? Как може да има оплаквания от N на брой пъти. да има два декара паркинг и да не могат да хванат един, двама или пет човека? КПД на това управление е 0 и тряба да е закрито, щом като от 200 случая ще има разрешени 2, по добре да не работи това РПУ и да не се плащат заплати на тези хора, камоли да има очи да протестират за пенсии (на базата на какво – 25г години лежане и 0 КПД).

(Докато двамата студенти пазаруват в магазина, джамбази тършуват в колата на единия от тях)

Историята не е цветнa, тя е добре позаната на всички и краят е ясен – няма да има "хепи енд". Самият Бисер е спрял да вярва в чудеса и в Дядо Коледа още от 1-ви  клас. 

"Надявам се първо със статията да провокирам хората да имат едно наум винаги, когато си оставят колите на паркинги и второ се надявам собственикъ на магазин Jumbo, малко от малко да се замисли и да сложи камери на паркингите, ако го е грижа за клиентите му все пак. Не мога да кажа или да заповядам да не ходите никога да пазарувате от подобна верига, все пак моя опит си е обица на ухото за мен…

Надявам се най-малкото да се самосезират и полицайте от село Труд и да отидат да си заработят тези 20 заплати, които искат за пенсия и да не ни правят на балъци, че не могат да хванат група бандити действащи на един паркинг. Срамувам се, ако това е родната ни полиция, която ни пази", завършва Бисер.

За автора

Вашият коментар