ПУ с участие в японско-български проект

Съвместната дейност на преподаватели и студенти от Катедра „Етнология“ и университета „Тойо“ 
 
Преподаватели и студенти от български и японски университети започнаха съвместна теренна работа в града под тепетата по проект, финансиран от Фондация „Тойота“. 
 
Темата на проекта –„ EXPLORING THE ART OF LIVING TOGETHER IN 21ST CENTURY ETHNICALLY DIVERSE EUROPE“, е особено актуална в контекста на съвременните предизвикателства на Европа и глобализиращия се свят. 
 
Участниците – студенти от Токио и от Пловдив, както и група студенти от различни европейски страни, които в момента провеждат академичен обмен в ПУ „Паисий Хилендарски“ по програмата „Еразъм+“, през настоящата работна седмица ще посетят различни общности в многовековния град.
 
Те не само ще събират информация за това как различните хора под тепетата живеят съвместно в мир и разбирателство, но и ще създадат заедно „картинна книга“ за видяното, прилагайки широкоизвестния в Япония метод на проф. Ясухиро Ендо, един от инициаторите на проекта.
 
Японската част на екипа се надява да научи повече за културата, традициите и историята на Пловдив и жителите му, както и да разбере повече за динамиката на „изкуството да живеем заедно.
 
Японската страна на проикта допълни, че освен студенти и преподаватели от България и Япония, в проекта активно ще се включат и ученици от Пловдивската математическа гимназия, като те ще допринесат за една много важна част, а именно илюстрирането на книгата.

За автора

Вашият коментар