Теодор Ушев представя инсталацията „Като в тъмно огледало“ в България

Погледът на Теодор Ушев през „тъмно огледало“

Роден през 1968, син е на художника Асен Ушев, с диплома в специалност Графичен дизайн в Художествената академия, Теодор Ушев е един от най-изтъкнатите български аниматори. 

През 2017 той прослави страната ни с лентата „Сляпата Вайша“. Късометражната анимация бе номинирана за наградата на американската филмова академия „Оскар“.

В момента Ушев живее в Монреал, Канада. Там той създава своите филми в сътрудничество с канадския Национален филмов съвет. 

Един от последните му проекти със заглавие "Като в тъмно огледало" (In the mirror, dimly) представлява арт инсталация, която предстои да гостува у нас. Тя включва рисунки върху спасителни термични одеала и видео арт. Това ще е първата в България инсталация с миксирана реалност. 

Платнищата, използвани за рисунките, ще бъдат изгорени селд края на премиерата за България. Затова авторът приканва колкото може повече хора, желаещи да се запознаят отблизо с инсталацията, да го сторят. Снимането ще е разрешено без ограничения в техниката и светлината. Всеки от гостите на изложбата ще притежава собствено флуоресцентно фенерче, за да разгадава симпатичното мастило, включено в арт рисунките.

Изложбата-инсталация ще бъде представена в София от 20 февруари до 11 март в Софийска градска художествена галерия.

За автора

Вашият коментар