Пловдивските съдии не излязоха на протест, дойдоха само адвокати и студенти (СНИМКИ)

Без пловдивски съдии премина вчерашния протест на съдиите под тепетата. Малко след 17:30 часа пред Съдебната палата дойдоха предимно адвокати и граждани, преподаватели от университета по право, както и от студенти, излязоха пред Съдебната палата.

Повечето от тях коментираха с учудване, че нито един съдия от пловдивския Районен, Окръжен и Апелативен съд не излязоха пред съда, за да заявят своето желание за съдебна реформа, както го направиха техните колеги от София вече няколко предни вечери. Адвокатите и студентите си задаваха въпроса дали има забрана към пловдивските съдии да излязат на протеста или страхът ги спира да заявят открито позициите си пред обществото.

„Всички ние, българските граждани, българското общество, имаме нужда от справедлив процес в разумен срок. Това може да се осигури само с независими съдии и отчет на прокуратурата. Това са целите на конституционната реформа, които бяха провалени премиера, от парламентарното мнозинство, а и от ренегатите, които някак се дистанцираха от идеите за конституционна промяна”, заяви адвокат Михаил Екемджиев.

„В момента фокусът не е върху корупцията, на което и да е ниво, фокусът е върху законопроекти, законодателни инициативи, които закрепят порочни практики на ниво Конституция, Кодекс и отделни закони”, коментира адвокат Маргарита Димова пред btv.

„Решението е по-голяма квота съдии, избирани от съдии в съдийската колегия, и от там нататък за прокуратурата – нека те сами за себе си да си решават, защото ние съдиите не искаме да се месим в работата на прокуратурата и не искаме и те да се месят съответно в нашата работа”, каза Красимир Лесенски, съдия от Окръжния съд в Пазарджик.

Вашият коментар