Петър Тосков за „Тоскография“: Това не е Deja Vu, а Deja Ja Me (ВИДЕО)

Алексей Кожухаров споделя, че такъв театър не е правен досега в България

Колко често сте "влизали" в живота на актьора извън сцената?

Ако не ви се е случвало никога, то определено последната постановка на Драматичен театър Пловдив – "Тоскография" ще ви отведе надълбоко в душата на актьора с едно ново жанрово направление – биографичния стендъп, доста непознат за българската театрална сцена.

Моноспектакълът на Петър Тосков е посветен изцяло за неговия живот, по случай 60-годишния му юбилей. Идеята тръгва, като събиране за отбелязването на годишнината на асеновградчанина, на което той да представи свои песни, композирани от него. В идеята се включват негови приятели от театъра, сценографа Петър Митев, а с костюмите са заема Наталия Кожухарова, за да се стигне до най-пловдивското представление, сподели пред журналисти вчера директорът на Драматичен театър Пловдив Кръстю Кръстев.

"Не искам да мислите, че това е точно моята биография, Най-правилна оценка дава художникът Петър Митев, който казва – това не е Deja Vu, това е Deja ja me – нещо, което не се е случвало никога. Или не точно по този начин. Да, истини има много в този театър, включая своите деца и жена ми", бе искрен главният герой на постановката Петър Тосков.

Тя е написана от колегата му от Драматичен театър Пловдив – Алексей Кожухаров, който е и режисьор, но казва че трябва да влезе в ролята на журналист, за да напише сценария. "На моменти се чудих това наистина ли се е случило на Петьо", казва Алексей.

"Ако не беше Петьо, нямаше да се захвана с тази постановка, защото този жанр е дълбока и неизследвана вода за България. Бях спокоен, защото познавам всичките му професионални моженея. Затова го хванах за ръка и почти 9 месеца бяхме неразделни", допълва режисьорът.

Жанрът, макар и да наподобава най-добрите образци на стендъп комедията, се прави за първи път в българския театър. "Ще се опитаме да го направим с всеки един творец от пловдивския театър, защото го заслужават, а и на публиката ще й бъде интересно да ги види в друга светлина", споделя Кръстю Кръстев.

Биографията на Петър Тосков включва един огромен период от 1955 година до днес /2015/ и е разказана с фина самоирония и малко носталгия. Чуйте малко от неговите истроии в следващото видео: 

 
Втората премиера дата е на 17-ти декември /четвъртък/.
 
Елате на театър, хубаво е!

Вашият коментар