Студенти се готвят да участват в програма за село Бисер

Обучение за подкрепа на хора, преживели травмени събития (13-19.08.2012г.)

Студентите в Пловдив показаха, че не са забравили какво се случи в село Бисер преди няколко месеца. Те се подготвят активно в програма, която ще им покаже как да работят с хората, които пострадаха от наводненията.Между 13-19 август, в Нова сграда на ПУ „Паисий Хилендарски” се проведе модулно обучение на студенти по психология за подкрепа на хора, преживели травмени събития. Обучените млади психолози ще вземат участие в проекта „Доброволчески лагер в с.Бисер” (10-16.09.2012г.), организиран от Сдружение на младите психолози в България „4-ти Април” и Национален младежки форум.
Задачата на доброволците психолози в лагера е да спомогнат за подобряване психологическото състояние на населението, пострадало след бедствието през февруари 2012г. в селата Бисер и Лешниково.
В обучението се включиха общо 15 студента, специалност психология от ПУ ”Паисий Хилендарски”, ЮЗУ „Неофит Рилски” и ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”.
Обучаващи и водещи на групата студенти бяха Ваня Павлова и Николай Попов – практикуващи психолози-консултанти, терапевти и обучители. Като истински професионалисти те успяха бързо да преобщят групата и да сформират един организиран и мотивиран екип. Студентите също се сработиха лесно с обучителите си.
Обучението протече гладко и успешно. Групата подсили своите умения и гъвкавост в общуването и работата в екип, доби знания и определени способности в консултирането, работата на терен и воденето на групи.
С всеки изминал ден, успоредно с нарастването на индивидуалните умения на участниците, растяха синхронът и сплотеността на екипа. Освен колеги, младите психолози успяха да създадат ценни приятелства помежду си.В края на всеки обучителен ден групата намираше време за развлечения и отдих. Организираха се сесии по йога на смеха и разходки из забележителностите на Пловдив. Доброволците завършиха обучението си ентусиазирани и в очакване на заминаването си през септември за село Бисер.
Проекта се осъществява с финансовата подкрепа на Национална програма за младежта към Национален център европейски младежки програми и инициативи и в партньорство с община Харманли.

 

МИКЦ – Пловдив Област
ул. ''Волга'' 24
телефон: 032 62 22 78

 

 

За автора

Вашият коментар