150 деца учат „Визуални изкуства на XX век“, „Екранни изкуства“ и още 6 арт-дисциплини извън клас

Допълнително извънкласно обучение по 8 различни дисциплини в различни сфери на изкуствата ще изучават около 150 деца от 8 до 12 клас в Академия „Синдикат“. Четвъртото издание на инициативата стартира с 2 нови и една променена дисциплини – „Графичен дизайн“, „Творческо писане“ и „Екранни изкуства“, която досега носеше заглавие „Теория и история на киното“. Доказали се професионалисти в различните сфери ще преподават основни знания по различните теми на децата, за да обогатят тяхните знания в културните сфери.

„Това е един важен проект за Пловдив, тъй като си говорим за Европейска столица на културата, културни политики, мениджмънт и липсата на специалисти в тази област. Някои от тези деца ще се развият в тази насока, но е важно, че всичките ще бъдат възпитани като публика, с възприятие на естетиката“, каза зам.-кметът Стефан Стоянов. Община Пловдив подпомага финансово част от Академията.

„През 2019-а година тези, които ще завършат академията, ще са на 23-24 години и ще са активна част от Европейска столица на културата. Вече има завършили, с които държим връзка, голяма част от тях учат в чужбина, но всички имат лично отношение към Пловдив“, заяви един от основните организатори Анета Русковска. „Ние обаче не искаме да обучаваме професионалисти. Целта е да допълним знанията от училище за естетически ценности, възприятия, неща, които всеки  модерен човек трябва да знае“, добави тя.

Интересът тази година е голям и програмата е разделена на два модула. „Добро впечатление ми направи, че в средните училища всъщност има много интелигентни млади ученици, които трябва да задържим в България, или поне да направим така, че някога да се върнат отново тук. Голямо предизвикателство е обаче да показваш по атрактивен и интересен начин изкуството“, смята един от преподавателите доц. д-р Галина Лардева.

По думите на Анета Русковска тази година кръгът ученици е доста по-широк. Предните години основно учениците са били от Математическата гимназия, Търговската гимназия и Езиковите гимназии, но сега има сериозен наплив от различни професионални гимназии (бившите техникуми). Любопитно е, че за лекциите, които се провеждат в съботните дни, идват ученици от Асеновград, Кричим, Чирпан и други населени места извън Пловдив.

Академия „Синдикат“ вече стартира кампанията си по записване за четвъртата си учебна година. Записванията стават през сайта academy.bg или в клуб Петното на Роршах. Крайният срок е 30-и септември, а местата са ограничени. Академията стартира на 11-и октомври. Академия „Синдикат“ предлага безплатно обучение на ученици от 8-и до 12-и клас в 8 програми: „Литература на XX век“, „Идеи на XX век“, „Модерна музика“, „Модерни методи на мислене“, „Екранни изкуства“, „Визуални изкуства на XX век“, “Графичен дизайн“, „Творческо писане“. Досега академията са завършили близо 450 ученика.

Вашият коментар