21 септември – Европейски ден без загинал на пътя

България е едноличен лидер в смъртността по пътищата по брой загинали на 1 милион жители

Първи Европейски ден без загинали на пътя се провежда на територията на Европа на 21 септември. На територията на България днес ще се ще се проведат традиционни инициативи, с които се цели да се акцентира вниманието на шофьорите за безопасно шофиране.

Черната статистика соче, че всеки ден около 70 човека загиват, а други 370 са ранени по пътищата на Европа. Европейски ден без загинали на пътя има за цел да намали пътния травматизъм.  Тревожната статистика сочи, че все повече водачи без книжка или употребили алкохол сядат зад волана. 

Водачи и пешеходци, помислете как шофирате, как се движите по пътя. Помислете как да намалите рисковете – ползвайте предпазен колан, шофирайте със съобразена с пътните условия скорост, не употребявайте алкохол или упойващи вещества, не говорете по телефона, докато сте зад волана. Помислете за близките и приятелите си. Намаляването на жертвите и ранените на пътя продължава да е приоритет. Ако всеки един от нас поне с малко промени поведението си за повече сигурност на пътя, заедно ще спасим човешки живот и ще променим съдби, категорични са всички, подкрепили Европейския ден без загинал на пътя.

На официалната страница Министерството на вътрешните работи, може да се проследи 24-часовия контрол, като информация за операцията ще се подавана всеки час.

Още за поредицата от кампании за пътна безопасност през изминалата година може да видите ТУК

За автора

Вашият коментар