Coding Girls насърчава развитието на момичетата в областта на технологиите

“Затворете очи. Представете си учен, а сега програмист. Кого си представихте? Мъж или жена?“ Така започна представянето на курса и отворена дискусия за родители от Анна Радуловски, основателка на Coding Girls.

Coding Girls e организация, която е създадена с цел да стимулира интереса на подрастващите момичета към технологиите, за да се увеличи броя на жените в информационни технологии. Последните световни тенденции показват, че специалисти в областта на информационните технологии са нужни в почти всяка сфера, а до 2020 година, позициите в областта в света ще бъдат над 10 милиона в ЕС. От друга страна, според Евростат, средният процент за жени, които работят в сферата на технологиите в Европа, е едва 16,7. Именно тази тенденция Coding Girls биха желали да променят.

“Има закономерност в интереса на момичетата към информационните технологии. По време на тийнейджърския период повечето от тях постепенно губят своя интерес и започват да се концентрират върху други занимания”, споделя Анна Радуловски. Именно за това целта на Coding Girls, e да развиват и провокират желание у младите момичета за иновации, лидерство и стремеж към кариера в областта.

В рамките на миналите месеци, над 20 момичета (възраст 7-11г), посетиха безплатните курсове на Coding Girls Plovdiv с цел обучение на базови умения в създаването на интерактивни анимации с програмата Scratch.

Предстоят нови безплатни курсове за момичета на 13-17 години (възрастта, в която интересът на момичетата към технологичните науки спада драстично). Курсовете са предназначени за момичета, но не изключват възможността да участват и момчета.

 “Когато идвахме към уъркшопа, двете ми дъщери бяха малко притеснени и питаха дали там ще ги изпитват. Когато си тръгвахме, децата бяха много радостни, спокойни, нетърпеливи да разкажат какво са създали и ентусиазирани пак да посетят това занятие.” Това сподели майка, която доведе двете си дъщери на курса през юли.

Общността е организирана на базата на доброволчество, като всеки може да участва като ментор, доброволец, домакин, партньор или спонсор на Coding Girls Clubs. Coding Girls се стреми да разшири своите инициативи, като организира срещи на реализирали се в областта на технологиите дами със студентки или такива, които желаят да започнат своята кариера като програмисти, за да споделят своят опит и да насърчат развитието на начинаещите в областта. Планира се по една такава среща месечно.

За автора

Вашият коментар