Пълното слънчево затъмнение – уникално преживяване за учени и любители

Милиони американци наблюдаваха пълното слънчево затъмнение – първото от 99 години насам, което можеше да се види от атлантическия до тихоокеанския бряг. Много от тях напуснаха офисите си, за да проследят рядкото и изключително зрелищно небесно явление.

Мигът на "черното слънце", когато слънчевият диск е изцяло затъмнен, беше посрещан с възгласи и аплаузи. Т. нар. "път на пълното затъмнение" описа ивица, широка 70 мили – от щата Орегон до Южна Каролина. От гледна точка на намиращите се в тази зона зрители, Луната изцяло закри Слънцето.

За наблюдателите в Орегон моментът на пълното затъмнение настъпи в 10:16 часа местно време – 20:16 българско. Явлението с всичките си фази продължава около 2 часа.

Американската космическа агенция NASA излъчваше на живо небесния спектакъл, който дава на учените възможност за нови изследвания върху слънчевата корона и активността на нашата звезда. От NASA за пореден път предупредиха любителите на космическите гледки, че наблюдаването на затъмнението без защитни очила е опасно за зрението.

Вашият коментар