Интернет vs учебниците

„Чували ли сте за EduPunks? Знаете ли какво означава и кои са тези хора?“ Това ни питат  от  сайта Smartigraphs.com

Буквално EduPunk е Образователен Пънкар или Пънкар в образованието (Education – образование; Punk – пънк, пънкар). Това, което е в основата на това ново течение, е  че то се корени в самоинициативността на всеки един EduPunk и в личното му желание да се възползва от неконвенционалните източници и методи на познание поради простата причина, че иска да УЧИ.

EduPunk e подход към образованието. Иновативен, непознаващ граници, възползващ се от глобализиращия се свят, от свръхколичеството информация в интернет и милиардите хора с различен опит и знания, които са в тази световна мрежа. С две думи, образованието за него не е заключено в училище/университет и в книгите, то е навсякъде и само трябва да се пресегнеш, за да го вземеш.

Днес вместо да трябва да наизустяваме различни ненужни факти, ние можем просто да питаме чичо Google или да проверим различни бази данни. Днес ние имаме свободата да използваме умът си за креативност, а не за чекмедже, в което да пъхаме само факти, твърдят Smartigraphs.

Именно този дар ни предоставя интернет, където има страхотни ресурси с надеждна информация, просто трябва да знаеш къде да ги откриеш. Интернет е основен инструмент на вълната EduPunks.

Опасността идва обаче от факта, че в мрежата има милиарди източници на информация- по-голямата част от които абсолютно непроверени и недостоверни. Всички сме свикнали да разчитаме на Уикипедия и повечето от нас приемат информацията там за абсолютно достоверна.

Да, има наистина добре разработени статии, но обръщали ли сте внимание на препратките под статиите? Там се цитират цели поредици от книги, статии от журнали, блог постове и други източници. Тези препратки се използват, за да се гарантира истинността на информацията в wiki-статията. Често сред тях има наистина интересни и полезни, изключително ценни и оригинални източници, които ще обогатят знанията в дадено направление много повече от самото „сглобено“ (като лего, след прост google search) wiki-entry.

Прочетете още по темата ТУК.

 

Вашият коментар