Младежи печат хляб с послание за мир

По случай международния ден “Да изпечем хляб за мир“, Хлебна къща Пловдив  ще замеси вкусен хляб и към светлата енергия, с послание за мир и диалог между хората. Домакин на събитието ще бъде Лимакон – център за развитие на социален капитал.

Денят “Да изпечем хляб за мир” (Bake Bread for Peace) е роден от силната нужда да се пробуди човечността в обществото през 2014 година от Брийзи Кели – пекар и писател от Ирландия. Това събитие за първи път се случва във Ирландия, където Кели успява чрез помощта на социалните мрежи да обедини много хора в посланието им за мир. То бързо се разпространява по целия свят.

Целта на събитието е да обедини хората, да се стимулира усещането за общност, като се споделят положителни емоции, мисли и послания чрез толкова естествена, стимулираща и изконна дейност като месенето на хляб. Нужна е само инициативност и желание, призивът на Брийзи е към това всяка малка общност, квартал, жилищна сграда, семейство, група да се самоорганизира и да организира локално събитие с месене на хляб, с едничката цел да се сподели любовта към месенето и загрижеността към обществото.

Общностното месене на хляб като символ на намерение за мир е общоприет обичай, близък до всяка една култура по света, а основната цел на този ден е да разпространи обичаят навсякъде по света и да засили обществените връзки там, където той вече се практикува.

Повече за Хлебна къща прочетете ТУК

За Limacon – център за развитие на социален капитал на индивидуално и общностно ниво прочетете ТУК

Вашият коментар