Нов успех в Лондон! Ученици се завърнаха с медали от олимпиада по математика (СНИМКИ)

След грандиозния успех на Лора на азиатския континент, която накара всички да се гордеят с България, сега наред са тримата математици, за които ви разказахме само преди седмица

Петър Узунов, Давид Йорданов и Виктор Илиев – трима шестокласници показаха на всички нас как се сбъдват мечти, завръщайки се от Лондон, като победители след олимпиада по математика

Миналата седмица тримата математици заминаха за английската столица, за да участват в квалификация на World Mathematics Championship, която се проведе в три последователни дни в училище Роял Алекзандър енд Албърт в графство Съри. 

Наградени бяха и в шестте направления – комуникация, колаборация, предизвикателство, знания, стратегия и креативност. Успехът им бе подплатен и с класиране на второ място във възртастовата група Junior (Юноши), в която те бяха най-малките участници. 

Най – голямата награда за децата е класирането за финалите в Австралия следващото лято. 

Следва още една трудна задача – да се намерят хора, които да помогнат на семействата да закупят билети за децата. Датите за финала в Австралия ще бъдат обявени в началото на следващата година. 

Момчетата преминаха през 9 кръга  – осем отборни и един индивидуален. Като на два от кръговете всеки участва с деца от друго училища и държави. На сътезанието е участваха 93 ученика от 6 държави. Всички те, свързани от любовта им към математиката. Нашите момчета получиха общо десет медала и една купа. Повече медали от тях имат само King’s College London Mathematics School. 

Такива деца имат нужда да бъдат подкрепени. България има нужда от повече вдъхновяващи примери, като тези трима шестокласници. А ние им пожелваме да продължават да следват мечтите си. Защото пътят на знанието отваря много врати. И дано техният успех бъде стимул за повече ученици, а дори и за нас по-големите, трябва да имаме повече вяра в децата на България.

Екипът на Mediacafe.Bg има и специална връзка в това начинание. Нашата колежка и преподавателка Надина е техен ментор и бе избрана от родителите да прекара с Петър, Давид и Виктор целия престой в Англия, където ги напътстваше през цялото време. Ние им пожелаваме още по-големи успехи и да се завърнат от Австралия с нови медали. 

Повече за приятелството на тримата отличници и как стигнаха до Лондон може да видите ТУК

СНИМКИ: Надина ЧОЛАКОВА

Вашият коментар