Участници в клуб Квант към ТУ ще съзерцават Земята от Космоса

Клуб "Квант" празнува своята 15-та годишнина по необичаен начин

На 20 април тази година Клуб „Квант – ТУ“ към ТУ Пловдив ще отпразнува своята 15-та годишнина с 46-то състезание по физика, астрономия и технологии. В състезанието, което ще стартира в аулата на вуза от 14 часа, ще вземат участие над 100 ученици от две възрастови групи – петокласници и гимназисти. За първи път от създаването на клуб Квант-ТУ ще има състезатели и от „старша“ група. 

Това са предимно действащи физици, които са започнали да се занимават със сегашната си професия, след като ученици са били активни членове на клуба.

„Регламентът на 46-тото състезание е такъв, че победители могат да бъдат дори петокласниците, защото въпросите са подбрани според възрастта на участниците.“

Казва десетокласничката от Математическата гимназия Иванина Минкова, един от организаторите на състезанието.

Младите „квантовци“ обаче канят свои приятели и ентусиасти от училищата в града да дойдат по-рано в ТУ Пловдив, тъй като от 10 ч. в аулата на започва среща-лекция с учени от Института за космически изследвания и технологии към БАН на тема "Дистанционни наблюдения на Земята от Космоса". 

„В края на лекцията учените ще поканят пловдивски ученици на едноседмичен учебен лагер през лятото. „Отправяме сърдечна покана до всички любители на знанието, науката и забавлението. Вратите ни са отворени за малки и големи ентусиасти. Приготвили сме игри с публиката, томбола с награди, умопомрачителни експерименти и незабравимо шоу“

Това споделя Минкова.

За състезанието: 

Най-малките състезатели – петокласници от пловдивски училища се подготвят за експериментални задачи от 1 месец. Гимназиалните отбори от елитните пловдивски училища ще влязат в конкуренция помежду си, за да играят на финала. Там ще се срещнат печелившият отбор на малките квантовци, печелившият отбор от гимназисти и отбор от ветераните на „Квант“.

Гимназистите, които получат най-високи резултати от състезанието ще могат да кандидатстват с тях за прием в Техническия университет – филиал Пловдив.

За автора

Вашият коментар