Учениците на Английската сътвориха истински Интернет спектакъл (Видео)

Езикова гимназия „Пловдив“, известна ни още като Английската, не изневери на традициите си и в събота изнесе същински интернет спектакъл с първия по рода си виртуален Ден на таланта

Участниците в Деня изпълниха заедно песента „Още малко“, а тайният гост се оказа авторът й – Орлин Павлов, който се „включи“ във виртуалния час, провеждан на платформата Microsoft Teams

Над 500 постоянни зрители и 10 хиляди гледания във фейсбук събра виртуалното излъчване на деня на таланта

Въпреки наложените мерки за социално дистанциране, училището отново откри начин да представи своите даровити ученици и този път дори пред по-широка аудитория. След като срещнаха технически проблеми с излъчването в YouTube, организаторите преместиха живото предаване на фейсбук-страницата на Ученическия парламент на гимназията, където стотици зрители се събраха, за да се насладят на стойностна артистична програма.

Съдържанието бе разнообразно и включваше музикални изпълнения както на сегашни, така и на вече завършили ученици. „Няма бивши ученици на Английската, казвал е неведнъж господин Радев“ напомни на зрителите Анна Велкова – водещ и сценарист на предаването. След емоционалното приветствие Николай Радев, директор на гимназията, началото бе поставено със запис от тържествения финал на празника, по случай 60-годишния юбилей на Езикова гимназия „Пловдив“ – осемминутно изпълнение, което събира в себе си обичаните от всички песни „Ах, къде е мойто либе“, „Назад, Назад, Моме Калино“ и „Хубава си, моя горо“ и приказните гласовете на наскоро завършилите Андреана Бакалова и Радостина Гунгалова, и на Елеонора Иванова от популярната музикална поп-група 4Mаgic. Веднага след тях публиката се наслади на класическата китара на дванадесетокласничката Яница Димитрова и на грациозното съчетание с обръч на Десислава Панчова от девети клас.

В предаването по традиция прозвучаха великолепни изпълнения на български фолклор. Откриването на този сегмент бе изненадващо, защото Ситно шопско хоро на известния български акордеонист Трайчо Синапов прозвуча от акордеона на един от младите учители на Езикова гимназия „Пловдив“ – Николай Пишмишев, преподавател по немски език. След неговото изпълнение, публиката се наслади на Ансамбъл Иглика, в който участват ученици от гимназията, а като за финал единасетокласникът Гълъбин Марков отведе зрителите в красивата Родопа планина с фолклорната си интерпретация по мотиви на родопска песен със съпровод на пиано и солово изпълнение на кларинет.

Наред с български фолклор, талантливите ученици на Английската изпълниха кавъри на любими изпълнители – Гергина Пейкова изпълни Man in the mirror на Майкъл Джексън, Красимира Александрова – I care на Beyoncé, Ива Ичевска – How do you keep the music playing на Джеймс Инграм и Пати Остин, а Елефтериа Пилали изпълни нежно песента Read all about it на Emeli Sandé. Възможност да се качат на сцената имаха и пианистите на Английската. За широката публика свириха Наталия Калинова – Валс (Евгений Гринко), Гергана Костадинова – Etude Op. 25, No 1: Aeolian Harp  (Frederic Chopin) и Ники Христов.

Публиката се докосна и до поезията, която създават учениците на елитното пловдивско школо. Димитър Фердинандов направи прочит на стихотворението си „Пролетта ще дойде!“ и на две произведения на Борис Пейчинов, който също наскоро завърши Английската  – „Есенен вятър“ и авторското му стихотворение на немски език. Като продължение на „литературната“ част, учителят по музика – господин Мирослав Атанасов, изпълни своя песен по текста на стихотворението „Пепеляшка“ на изключителния пловдивски поет Добромир Тонев. А водещата на предаването – Анна Велкова представи специално написано за Деня на таланта свое стихотворение и отправи публиката към последното за вечерта индивидуално изпълнение на Поли Халачева, която участва с авторската си песен „Между аз и ти“.

В петък, 10. април, бе оповестено, че във виртуалния Ден на таланта на Английската гимназия участие ще вземе и таен звезден гост. Предположения за това кой е той се сипеха още от самото начало на живото предаване. Веднага след изпълнението на Поли Халачева, започна анимация, наподобяваща учебен час по музика по време на дистанционно обучение. Участниците в Деня на таланта изпълниха заедно песента „Още малко“, а тайният гост се оказа авторът й – Орлин Павлов, който се „включи“ във виртуалния час, провеждан на платформата Microsoft Teams.

„Основната ни цел с тази финална част бе да изпратим позитивно послание към всички наши зрители, че съвсем скоро отново ще бъдем заедно и след „Още малко […] ще бъдем добре“!“ споделиха на страницата на Ученическия парламент във Facebook организаторите на Деня на таланта от младежката организация.

Живото предаване бе поверено на дванадесетокласника Димитър Фердинандов, който сподели в социалните мрежи, че са му били необходими близо 130 часа за монтажа и анимациите, включени във финалния продукт. За изработването на рекламните материали той получи и помощта на своята съученичка Гергана Иванова.

Вашият коментар