Пловдив привлича 30 бесарабски българи от Одеса с обучение в ПУ

Община Пловдив ще подпомогне разкриването нова специалност в Пловдивския университет 

Представители на 17 компании се събраха на традиционния форум на ИТ фирмите, като в събитието се включиха и компании, които са базирани в Пловдив и не са членове на BAIT. Сред гостите бе кметът на Иван Тотев, който обяви и новата инициатива на общината – Пловдив, която ще инвестира около 200 000 лв. в нова бакалавърска специалност „Софтуерно инженерство“, която ще се преподава в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

„Ще бъдат приети 50 студенти, 30 от които бесарабски българи от района на Одеса. Предстои да се проведе приемен изпит, който ще класира най-добрите 20 българи за прием в специалността“, посочи той пред собствениците на IT фирмите.

„Заложили сме репери, които се отнасят за качеството на образованието – при непостигане на съответните резултати студентът губи правото да получава общинската субсидия, която покрива таксата му“, добави още кметът на Пловдив. 

Да припомним, че точно преди година украинската IT фирма Speed flow започна пренасянето на целия си офис заедно със семействата на служителите си в Пловдив. 

„Преместването ни в Пловдив беше въпрос на икономика, не на любов, макар че съм роден тук. Преди да вземем решение проучихме много държави като Полша, Унгария, Румъния, Сърбия и др. Анализирахме и много от по-големите български градове. Избрахме Пловдив, защото това е фантастичен град от гледна точка на логистика, инфраструктура, професионални кадри и административна подкрепа За един бизнес остава само да си гледа бизнеса”, сподели тогава Влад Еллис, собственик на SpeedFlow.

За автора

Вашият коментар