Предстои студентска конференция „Европейско културно-историческо наследство“

Арменският посланик ще открие студентска научна конференция в ПУ

XII национална студентска научна конференция под надслов "Европейско културно-историческо наследство" се организира от Студентски историко-археологически клуб "Проф. Велизар Велков" при Философско-исторически факултет на Пловдивски университет "Паисий Хилендарски", с подкрепата на Катедра "История и археология", Студентски съвет при Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ и ОИ "Старинен Пловдив".

Конференцията ще се проведе на 28 и 29 май, като откриването ще бъде от 10:00 часа на 28 май в Къща Верен Стамболян в Стария град (ул. "Кирил Нектариев" № 15). Научният форум ще бъде открит от Негово превъзходителство посланик Армен Сарксян, извънреден и пълномощен посланик на Република Армения в Република България.

Официални гости на събитието са Деканът на Философско-историческия факултет доц. д-р Красимира Кръстанова, Ръководителят на Катедра "История и археология" доц. д-р Георги Митрев, както и доц. д-р Иван Джамбов – основател и дългогодишен ръководител на Катедрата.

Непосредствено след тържественото откриване ще бъдат наградени заслужили преподаватели, допринесли за създаването и развитието на СИАК "Проф. Велизар Велков". Организацията отбелязва своята 20-годишнина, затова и мероприятието ще мине под знака "20 години СИАК". По този случай бе организиран ученически конкурс за есе на тема: "Пловдив като част от историята и културата на Европа", победителите от който също ще бъдат наградени.

На конференцията ще бъдат изнесени доклади на студенти от 7 български и чуждестрани университети. Те ще представят своите проучвания в областта на историята, археологията, етнологията, културологията и изкуството, резултатите от които ще бъдат издадени в сборник.

Програмата на събитието предвижда и провеждането на Кръгла маса, под надслов: „Проблеми и предизвикателства пред историческото образование в българските университети". Конференцията ще завърши с организирано посещение на реставрираната Малка базилика в Пловдив.

За автора

Вашият коментар