И студентите се включиха към протеста срещу убиеца на Петьо (ВИДЕО)

Студентите от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ не останаха безучастни и се присъединиха към учениците от пловдивските училища в събирането на подписи в подкрепа на семейството на загиналото на 14-ти април 6-годишно дете – Петьо Гевечанов от Панагюрище.

Само за няколко часа пред сградата на Ректората (до 16:00 часа), където Студентски съвет бяха поставили маса и инфромираха колегите си, минаха близо 1000 студенти, за да изразят подкрепата си за възможно най-строгото наказание за убиеца на детето.

„Доста хора се включиха и обещаха, че ще дойдат на протеста.  До момента, в тази тетрадка пред ПУ сме събрали над 700 подписа, паралелно събираме и в Хуманитарната гимназия, Френската, Английската, Руската и Художествената гимназия“, сподели пред камерата на mediacafe.bg Виляна Пашева, близка на почерненото семейство.

Виляна апелира чрез mediacafe.bg към всички свои съграждани да се съберат тази вечер, 21.04 от 19:00 часа на площад „Съединение“. Там всички, които не са дали своята подкрепа ще могат да го направят.

Тя сподели, че стотици хора ще направят мирен протест пред Апелативния съд в четвъртък сутрин, когато ще се разглежда делото срещу Цветан Пъков, което е насрочено за 10:00 часа в зала номер 2.

„Той трябва да влезе без качулка в съда и да види болката на хората в очите. Наглостта му е безгранична, защото до този момент все още не сме чули извинение, напротив. Това, което сподели той пред бащата след инцидента е, че нищо не може да направи за детето, даже и телефонът му бил счупен. Докога такива хора ще продължават да убиват по пътя?“, попита още студентката от ПУ.

В момента съдът предвижда от 2 до 6 години лишаване от свобода за убиеца. Родителите на малкия Петьо настояват за по-строги санкции от поне 10 годишина присъда и доживотна забрана за шофиране на 44-годшиния бизнесмен, за когото това е поредният престъпен акт на пътя. Учениците, сред които е и лелята на убитото дете Донна Колибанекова смятат, че подписката ще има голяма тежест в съда и ще направят всичко възможно тя да обиколи повечето големи училища в града под тепетата.

„Знам, че Пловдив не е толкова активен в масови мероприятия, но очаквам обществото най-после да се събуди, ако трябва даже да се вдигне на бунт. Призоваваме студентите и футболните фенове да подкрепят мирния протест в четвъртък, за да може престъпникът да получи по-висока присъда, защото от 2 до 6 години е смешно“, добави Виляна.

 

Вашият коментар