Занаятчийското училище в Стария град отваря врати

На специална пресконференция в ГДК „Борис Христов“, в присъствието на ресорния кмет по културата Пламен Панов и председателката на Регионалната занаятчийска камала – Тони Симидчиева, бе даден официален старт на проекта „Занаятчийско училище за деца в АИР „Старинен Пловдив“ – 2021“. Той е е част дългосрочното сътрудничество между Община Пловдив, дирекция „Култура, археология и културно наследство” и Занаятчийската камара.

Улицата на занаятите, създадена през 2016 година, като център за майсторите, работещи усърдно за съхраняването на културното наследство и идентичността на Пловдив, ще се превърне и в кът за малките жители на града. Там те ще могат да се научат как да запазят обичаите на занаятчийството и как да създават традиционни стари български изкуства. Това училище ще ги възпита и запознае с ценното наследство на България, както и ще позволи на децата да творят, да се себеизразяват чрез традицията, за да запазят занаятите живи още дълги години.

Организаторите гарантират, че нивото на обучение ще бъде високо, а майсторите обещават да предадат занаята си с любов и грижа на децата. Предвижда се всяка образователна програма да приключи с изложба, която ще представи  работата на малките занаятчии в Галерия „Занаяти“, където ще им бъдат връчени и Сертификати за преминатото обучение.

Обучението по всеки един занаят ще продължи 2 месеца, като по програма са определени 3 групи. Първата започва своето пътешествие на 6 март, а във всяко ателие са предвидени места за 4 до 6 деца. Всяка събота майсторите ще отделят по 4 астрономически часа на малките си ученици, през които ще ги учат на тънкостите на съответния занаят. Освен това програмата позволява всяко дете, което изяви желание, да има възможността да се обучава по три различни занаята. Материалите, които са необходими за изработката, ще бъдат осигурявани от занаятчиите.

Това, което ще направи проекта още по-значим и по-важен е, че всяко изделие, изработено по време на обучението от децата, ще се предостави на Занаятчийска камара -Пловдив за организиране на благотворителна изложба- базар в Галерия „ЗАНАЯТИ”. Събраните средства ще бъдат дарени  на фонда за „Изграждане на Клиника по педиатрия в Пловдив”.

Организаторите вече са изпратили информация до всички пловдивски училища, през които ще става записването на децата, за да бъде гарантирана безопасността и тяхното здраве.

„Условия за това да се случват хубави неща са налице още от създаването на Улица на занаятите. Това е целенасочена политика, която община Пловдив води и този проект, финансиран от Министерството на културата е плод на съвместните усилия на Община Пловдив и РЗК-Пловдив. Това е естествено продължение на дългогодишното ни партньорство. Местната администрация стои твърдо зад инициативи като Панаира на занаятите, който е два пъти в годината и Улицата на занаятите, които подкрепяме традиционно. Знаете колко е важно да работим с децата, да полагаме усилия в  опазването и предаването на традициите и нематериалното културно наследство. Важно е и за развитието на туризма“, заяви заместник-кметът Пламен Панов.

Председателката на Регионалната занаятчийска камара Тони Симидчиева изказа своите благодарности за труда по проекта, както и за дадената възможност той да стане реалност. Тя обеща, че ще бъдат намерени нужните инструменти, за да може това училище да продължи да съществува. Заради големият интерес на децата перспективи за бъдещето има. Симидчиева сподели, че се обмисля инициативата „Месец на децата в музеите на Пловдив“ да продължи с тематични експозиции и занимания всеки месец, към които да се включи и Занаятчийското училище. Освен това ще бъде пуснато и предложение към училищата, в които учениците имат часове по трудово обучение, за съвместно работа с 20 майстора и евентуално посещаване на ателиетата в един или два часа по предмета.

Освен за децата, Занаятчийското училище ще помогне и за привличането на туристи, с които да бъде съхранена не само традицята, но и изкуството на самия занаят. За тази цел през месеците юли и август граждани и гости на Пловдив ще могат да се включат в училището за възрастни. Всеки турист, посетил някое от ателиетата на майсторите, ще може да изработи собствен сувенир, които после да запази за себе си.

Занятията за децата от 10 до 17 години са разпределени по следните начини : първа група – всяка събота от 6 март до 24 април; втора група – всяка събота от 8 май до 26 юни и трета група – всяка събота от 11 септември до 30 октомври.

За възрастните те ще бъдат всяка сряда от 7 юли до 25 август, като все още не е уточнен точен час. Изключение прави курсът по „Пекарство“ за който са предвидени всички съботи от 10 юли до 28 август.

За допълнителна информация и записване в Занаятчийското училище може да проверите тук.

Кои са майсторите, които ще провеждат обученията, както и точните адреси за различните дейности, можете да видите тук:

УЛ. „СТРЪМНА” 3

Васка  Велкова – Рисуване върху стъкло – 12:00 часа до 16:00 часа; Даниела Горалова – Художествена керамика (грънчарско колело) – 12:00 часа до 16:00 часа; Пенка Ставрева – Кукли (интериорни и национални) – 12:00 часа до 16:00 часа; Варта Торосян – Пекарство/сладкарство – 12:00 часа до 16:00 часа

УЛ. „СТРЪМНА’ 2

Славка Балджиева – Художествени тъкани (вертикален стан) – 12:00 часа до 16:00 часа; Жана Иванова-Димитрова – Художествени тъкани (плъсти) – 12:00 часа до 16:00 часа; Галина Тодорова – Художествена керамика (декорации, писани яйца) – 12:00 часа до 16:00 часа

УЛ. „СТРЪМНА“ 1

Костадин Деведжиев – Художествена обработка на дърво и дърворезба – 10:00 часа до 14:00 часа; Елена Демирева – Художествена обработка на дърво (варак) – 10:00 часа до 14:00 часа; Веселина Божилова – Кукли (плетиво) – 12:00 часа до 16:00 часа; Димитър Мирчев – Ремонт старинно оръжие – 12:00 часа до 16:00 часа

УЛ. „СТРЪМНА“ 1А

Тони Пранджева – Художествена керамика (моделиране, мозайки) – 12:00 часа до 16:00 часа; Елена Георгиева – Иконопис – 12:00 часа до 16:00 часа; София Христозова-Йорданова – Художествена керамика (ангоба, сграфито) – 12:00 часа до 16:00 часа; Иван Георгиев Тонев – Гайтанджийство – 12:00 часа до 16:00 часа

УЛ. „Д-Р ЧОМАКОВ“ 9

Жулиета Георгиева – Царевична шума – 12:00 часа до 16:00 часа; Елена Драмова – Художествени тъкани (хоризонтален стан) – 12:00 часа до 16:00 часа; Христо Войводов – Изработване на изделия от кожа – 12:00 часа до 16:00 часа; Стоян Стоянов – Изработване на накити от мъниста – 12:00 часа до 16:00 часа

УЛ. „4-ТИ ЯНУАРИ“ 4

Любен Баков – Фотография – 15:00 часа до 19:00 часа

За автора

Вашият коментар