Христо Иванов: Надявам се, че Гешев ще стане защитен свидетел

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов публикува мнението си по искането главният прокурор Иван Гешев да отчете пред парламента дейността на Бюрото за защита, използвайки своя профил в социалните мрежи. Ето и каква е неговата позиция:

По наше искане главният прокурор Иван Гешев ще отчете пред Народното събрание дейността на Бюрото за защита на свидетели в последната година и половина.

По данни на служебния вътрешен министър за този период бюджетът и служителите на Бюрото се увеличават, докато защитените свидетели намаляват.

Гешев следва да внесе доклада си в 14-дневен срок.

Това бюро бе превърнато в една лична гвардия на главния прокурор и е част от цялата инфраструктура на злоупотреба с власт, безконтролност и репресивност.

Формите на сложна престъпна дейност успешно се преследват главно с използването на защитени свидетели. Фактът, че такива липсват, а бюрото защитава един човек – главния прокурор, е една институционална перверзия, която трябва да прекратим.

Г-н Гешев да не се притеснява, бюрото ще продължи да го обслужва, но в друго качество.

Надявам се, че ще дойде момент, в който той ще стане защитен свидетел и ще бъде готов да разкаже за това как е бил инсталиран, какви указания от кого е получавал и как ги е изпълнявал.

За автора

Вашият коментар