БРАВО! Пловдив вече си има Алея на олимпийската слава (СНИМКИ)

Големите шампиони на Пловдив изгряха в Алеята на олимпийската слава, която бе официално открита днес на Гребния канал под тепетата

В най-емоционалния момент от деня олимпийските ни медалисти се разчувстваха, след като всеки един от тях бе удостоен с лично представяне от най-малки гимнастички на БКХГ "Тракия" и СК "Аеробика – АМД"

Децата прдеставиха лично шампионите хванати за ръка с тях, поднасяйки букет и подарък за големите пловдивчани прославили страната и града ни по цял свят 

46 медалисти от олимпийски игри бяха увековечени край Гребната база на специални платна, които ще пазят спомените за великите спортни успехи на града и ще дават пример на младите спортисти, това споделиха организаторите от Община Пловдив и Младежки център Пловдив в лицето на зам.кмета Георги Титюков и основния двигател на инициавата Димитрия Тодорова, информира trafficnews.bg

Пловдивчани са спечелили общо 52 медала от олимпиади през годините, като това са 11 златни, 21 сребърни и 20 бронзови, които вече стоят гордо по цялата южна дължина около Гребния канал. 

Алеята започва малко след Кулата и продължава почти до самия й край, като образите на спортистите, прославили Пловдив по цял свят са подредени в хронологичен ред спрямо постигнатите успехи, като се започне от златните медалисти и се стигне до бронзовите. В началото са плочите на гребкините Сия Келбечева и Стоянка Груйчева – първите олимпийски шампионки на града ни – в Монреал през 1976 година.

Именно те, заедно с областния управител Здравко Димитров, зам. кметът по спорта Георги Титюков, легендата на българския кану каяк Николай Бухалов, легендарният ни гимнастик Йордан Йовчев и олимпийският шампион в щангите Асен Златев прерязаха лентата. След това всички всички се разходиха по Алеята, а малки гимнастички запознаха присъстващите с успехите на всеки един от призьорите.

"Благодаря за тази идея на Николай Бухалов и Клуба на олимпийския медалист, създаден през февруари 2017 година, на ОП Младежки център – Пловдив и на спортния журналист Илия Кисимов. Най-искрени благодарности от Община Пловдив за всичко това, което направихте, за да се стигне до днешния ден. Пожелаваме на децата да тръгнат по шампионския път, утъпкан от всички тези големи пловдивски спортисти", заяви Георги Титюков.

Идеята е от доста години. Искахме тази инициатива да стане част от каузата Пловдив – европейска столица на културата. Защото спортът е част от културата. Основната цел е да мотивираме младото поколение да се занимава със спорт и да се стреми към големите успехи. Пловдивчани пък ще се запознаят с олимпийската история на Пловдив, а ако говорим за спортните ни успехи като цяло – алеята трябва да е много по-дълга, допълни Николай Бухалов. Уверявам ви, че вие сте не само на тази алея, но и в сърцата на всички пловдивчани, обърна се към спортните легенди областният управител Здравко Димитров. С минута мълчание бе отдадена почит и на онези шампиони, които вече не са между живите.

Събитието продължи със едночасова среща на големите олимпийските шампиони Магдалена Георгиева, Стефка Мадина и Каспар Симеонов с ученици от Спортното училище, БА "Академик", Паралелен свят и Клуб по вдигане на тежести, журналисти и граждани в градинката до Младежкия център. Тримата спортисти раказаха за своите кариери, вълненията покрай тренировките и олимпиадите и бяха бурно аплодирани от младата си аудитория.

Фотограф: Георги Цонков /4К Студио/

Очаквайте разширено видео от цялото събитие!

Вашият коментар