Българин стана победител в световните стронгмен-серии в Пловдив (СНИМКИ)

За пръв път в историята на спорта, българин спечели кръг от световните стронгмен-серии

3-кратният световен рекордьор Стоян Тодорчев показа на най-силните мъже на планетата и на международния тв екип освен Пловдив и прекрасното българско Черноморие

Над 95 световни канала ще излъчат не само поредния кръг от световните стронгмен-серии, Strongman Champions League, който се проведе в неделя вечерта в Пловдив, но и ще видят най-големите забележителности на Града под тепетата, а и една от перлите на българското Черноморие – Созопол.

Преди кратката почивка на морето Стоян Тодорчев стана първия българин, спечелил кръг от световните стронгмен-серии. Това се случва за пръв път в историята на спорта! 

Стоян успя да постигне този грандиозен успех на родна земя в Пловдив в неделя вечер, 24 юли, и то не как да е, а поставяйки 3 световни рекорда в две от състезателните дисциплини. Първо постигна двоен световен рекорд – за разстояние и време във „Фермерската разходка”, като измина с двата „куфара” от по 200 кг цели 25 метра само за 16,65 сек., а след това разби конкуренцията и в „Кобилицата”, където пренесе тежест от 500 кг на рекордните 16 метра!

Тодорчев успя да се справи със съпротивата на лидера във временното класиране за 2016 г., Матяз Белшак от Словения, който остана втори, както и на вицешампиона от 2015 г., Дайнис Загерис от Латвия, който трябваше да се задоволи с третото място. 

Предвестник на титаничния сблъсък, на който бе свидетел публиката край Гребния канал в Пловдив, стана още първата дисциплина – задържането на 2х15 кг тежест отпред, която се проведе на Античния театър в събота и бе спечелена от най-силния мъж на Норвегия Бьорн Арне Солванг. 

Гигантите и международният телевизионен екип, който записва всяка тяхна стъпка, бяха покорени от магията на Античния амфитеатър и на Стария град. Със знамената на своята страна на рамо, 12-те стронгмени се спуснаха на разходка по Главната, като първата им спирка бе Римския стадион, където атлетите продължиха своята фото и тв сесия из най-притегателните кътчета на Пловдив.

„Видях, че Градът под тепетата е прекрасен още през миналата година, но сега времето е по-хубаво и всичко изглежда още по-внушително. Просто съм омагьосан!”, коментира впечатленията си Матяз Белшак.

„Тук съм за пръв път, но вече нямам търпение да се върна пак. Тук всичко е топло – времето, хората, кухнята е страхотна, а Пловдив е наистина невероятен”, сподели мнението на Белшак и друг от звездните гости, Дайнис Загерис.

В късният неделен следобед обаче, еуфорията от забележителностите на Пловдив, отстъпи пред зрелищния взрив от сила и адреналин в останалите 5 дисциплини, които трябваше да определят шампиона на 2016 SCL Bulgaria.

Тук дойде и звездният час на Стоян Тодорчев. През цялото време водачът за световната ранглиста Матяз Белшак поддържаше напрежението, след като спечели две от дисциплините – логлифт и „Кръгът на Конан”, а най-силният мъж на Финландия, Анти Муруярви, напомни за огромните си възможности, след като стана най-добър в „Херкулес холд” с автомобили.

Ето и крайното класиране на 2016 SCL Bulgaria:

1. Стоян Тодорчев, България – 60 точки
2. Матяз Белшак, Словения – 59 т.
3. Дайнис Загерис, Латвия – 55 т.
4. Бьорн Андре Солванг, Норвегия – 52 т.
5. Алекс Моонен, Холандия – 49 т.
6. Анти Муруярви, Финландия – 41 т.
7. Мариян Димитров, България – 29 т.
8. Орелиен Льо Жюн, Франция – 27 т.
9. Рони Кечкеш, Сърбия – 19 т.
10. Дамир Стройл, Босна и Херцеговина – 19 т.
11. Бедо Хачикян, България – 18 т.
12. Силвиу Урдея, Румъния – 12 т.

На снимките:
Стоян Тодорчев, Огнян Кръстев и Дайнис Загерис (отляво-надясно) се забавляват на плажа 

Вашият коментар