Французин преплува 33 км. за 17 часа на Гребната база в Пловдив (ВИДЕО и СНИМКИ)

Манури не се притесни от проливния дъжд изсипал се около 17:00 часа в града под тепетата.

За 17 часа вместо предвидените 15 бяха необходими на французина Фекс Манури да преплува рекордните за него 33 км. на Гребния канал в Пловдив.

Ултратриатлонът през Европа, с който ще се бори за световен рекорд, започна вчера точно в 12:00 часа по обед и трябваше да приключи в 03:00 часа на следващата сутрин. Заради проблеми с рамото обаче той е приключил точно в 05:50 часа.  

Спортистът получи схващане на лявото рамо и медицински екип трябваше да оказва незабавна помощ. "Линейката, която се движеше успоредно с триатлонеца през цялото време, е забелязала проблема му преди 21:00 часа и са се намесили светкавично", сподели Цонка Пашова от екипа на Фекс Манури.

Тази сутрин Манури се качва на велосипед и тръгва на преход от от 2000 км през редица държави на Стария континент до Франция. Следва още 300 км, които той ще пробяга до Париж. Всичко това 43 годишният преподавател по математика планира да приключи за десет дни.

Фекс Манури започва голямото си приключение от Пловдив по поне две сериозни причини. Първата е наличието на условия за подобно плуване в Гребния канал, а втората дългогодишната дейност на френската фондация „Бон Мин“, която подпомага домове за деца в Пловдив и областта.

Той сподели пред журналисти, че вече е превел на фондацията 1000 евро, които са му останали от подготвителната кампания на Ултратриатлона. По време на изпитанието ще бъде сниман видеоклип, който ще се показва на благотворителни вечери, където също ще се събират средства за подпомагане на домовете. Манури предпочита средствата да се влагат в спортни проекти за децата. 

Подкрепа на френския състезател в неделя оказа и световният ни шампион по плувен маратон и бивш министър на спорта Петър Стойчев.

Той е първият французин в класацията на Международната ултратриатлон асоциация и е на 16-то място в световната ранглиста. По професия е учител по математика, семеен е с шест деца.

Активните му тренировки са по 20 часа седмично, сподели той пред журналисти преди началото на триатлона на Гребната база в Пловдив.

Вижте интервюто с французина преди старта му:

"Това начинание е извън измеренията на състезателния спорт. Аз не се наемам да изплувам такова разстояние, въпреки, че бях поканен от него, защото не ми е по-силите. Казах му, че трябва да вярва в себе си. Малко след половината от изпитанието ще стане тъмно, силите му ще привършат и ще му е много трудно. Ще има спаринг партньори с нефо. Аз ще го подкрепям от трибуните", сподели самият Стойчев. 

СНИМКИ и ВИДЕО от Световното първенство по гребане в Пловдив може да видите ТУК.

Още снимки от Гребния канал в Пловдив вижте ТУК.

За автора

Вашият коментар