И нека дадем старт на олимпиадата в Сочи

От днес започва олимпиадата в Сочи, по време на която за 16 дни ще бъдат раздадени 98 медала. Руският черноморски курорт приеме около 2900 атлети в 15 дисциплини. Началото на церемонията по откриването на Игрите е планирано за 20.14 часа местно време (18.14 часа българско време).

18 български спортисти ще се състезават в 6 вида спорт на Най-голямото спортно събитие в съвременната история на Русия, а медалите от него ще бъдат по-скоро мираж.  Всяка една страна ще делегира свой представител, който да носи националния флаг. Нациите ще влязат по азбучен ред с две изключения. Гърция ще влезе първа, тъй като първата Олимпиада се е провела там. Последната нация ще е Русия като домакин на събитието. Скиорката Мария Киркова ще бъде знаменосец на българската делегация.

Игрите в Сочи вече поставиха рекорд като най-скъпите досега със сметка от 50 млрд. долара, но ще останат в историята и като най-охраняваните – над 37 хиляди полицаи и войници са мобилизирани, а наблюдение ще се извършва и чрез сателити. Стадион „Фишт“, където ще бъде церемонията, е с капацитет 40 хиляди зрители и изграждането му струваше на Русия 780 милиона долара.

Онлайн търсачката Гугъл не остана по-назад и промени дизайна на логото си по случай днешния старт на олимпиадата. Над надписа са изобразени няколко от зимните спортове, които ще се практикуват в следващите дни. Любопитно е, че всички са в различен цвят от дъгата, което е леко намигване към знамето на ЛГБТ-общността. Една от големите критики към Сочи и Русия е нескритата дискриминация към хомосексуалните, която показват висши фигури в държавата.

Вашият коментар