Пловдивският 42-километров Маратон и през 2017-та година (ВИДЕО)

Регистрацията за участие във втория Маратон Пловдив 2017 вече е активна

Организаторите вдигнаха сериозно летвата след първото масово бягане през април тази година

След успешния пловдивски маратон тази пролет, в който участие взеха над 700 участника от 18 страни, градът се подготвя за второто издание на международното състезание. През следващата година бегачите на дълги разстония могат да си запазят датата 30-ти април 2017, когато ще стартира 42-километровата обиколка на един от най-старите градове в Европа. Регистрацията вече е отворена за всички желаещи и може да се направи през сайта на Маратон Пловдив, а организаторите не крият, че и тази година ще се постараят събитието да доведе поне 1500 участници в двете дисциплини. 

Първото състезание бе спечелено очаквано от мароканския бегач на дълги разстояния Ахмед Насеф състезаващ се за Италия, с колосална разлика. Той пробяга разстоянието за 2:28:29. При жените титлата спечели Добринка Шаламанова с време 3:10:21. 

И тази година събитието ще бъде съпътствано от състезание за деца на 3 километрова дистанция. През 2016-та се включиха повече от 100 деца на възраст от 6 до 13 години. На площад Централен отново ще бъдат изложени и щандове на фирми, предлагащи спортни стоки и храни за възстановяване, велосипеди и екипировка.

Заедно с регистрацията на състезателите започна и набирането на доброволци за Маратон Пловдив. Единственото изискване на организаторите от Сдружение „Маратон Пловдив“ е кандидатите да бъдат отговорни, силно мотивирани и подкрепящи личности, на възраст от 14 до 60 години. 

Всички доброволци ще бъдат разпределени в екипи и ще отговарят за раздаването на стартовите пакети на състезателите, работа на подкрепителните пунктове, разположени на всеки 5 км по трасето, контрол за спазване правилата за участие и провеждане на маратона както от състезателите, така и от публиката по трасето, почистване и всяка друга помощ, необходима за високия стандарт на провеждане на състезанието.

Точно 120 години след възраждането на античната традиция и провеждането на първия модерен олимпийски маратон в света, в Пловдив ще бъде даден старта на едно от най-дългоочакваните събития за любителите на дългите бягания в България – Маратон Пловдив. Така градът се нарежда сред най-престижните туристически, икономически, културни и същевременно най-посещавани дестинации в света, със собствена маратонска традиция. 

И ако в далечната 1896 година разстоянието от моста на градчето Маратон до Олимпийския стадион в Атина е било пробягано от 17 участника, то само 4 дни след отварянето на регистрацията за участие в Маратон Пловдив, заявки са подали над 100 състезателя, а организаторите съобщават и за първата голяма група участници от Македония, избрали специално изготвените маратонски пакети, с които Организационният комитет таргетира привличането на бегачи от съседните балкански държави. 

Регистрация може да направите на сайта на организацията ТУК.

  • СНИМКИ от детския маратон в Пловдив може да видите ТУК
  • СНИМКИ и информация от големия Маратон може да видите ТУК

За автора

Вашият коментар