Стартира Move week 2019, фестивалът посветен на устойчивостта (ПРОГРАМА)

Почитатели на бягането ще събират боклуци с "плогинг" като част от програмата
 
Традиционно в края на месец май Пловдив ще се раздвижи с програмата на Седмицата на физическата активност и спорта – MOVE Week Пловдив! Най-голямото ежегодно събитие популяризиращо различни видове физическа активност в Пловдив ще се проведе от 27-ми май до 2 юни като през тази година отново ще обиколи няколко градски парка в различни квартали.
 
Пловдив е един от първите градове включили се в MOVE Week и до днес, организацията на събитието през 2012 е пример за добра практика споделяна в повече от 30 страни в Европейския съюз и извън него. През 2019-та екипът на „БГ Бъди активен“ ще разчита на иновациите и широкия спектър от идеи за подобряване на здравето и благосъстоянието на българите, като това издание ще бъде посветено на темата за устойчивостта. MOVE Week Пловдив ще бъде първото събитие, с което ще демонстрираме идеята за устойчиво събитие (фокусиращо се върху повторното използване на материали и намаляването на отпадъците) при инициативи промотиращи активния отдих и активния начин на живот. 
 
 
Основна част от програмата на MOVE Week Пловдив е вдъхновена от реализацията на подобни устойчиви събития като част от MOVE Week в Бразилия. По време на събитията по паркове в кварталите ще бъде разположено иновативно трасе от рециклирани материали, като то ще забавлява децата и ще ги провокира да се раздвижат преминавайки през него.
 
През дните на Седмицата в избраните паркове в града паралелно със събитията от MOVE Week  Пловдив ще се проведат различни работилници за деца насърчаващи „зелено мислене“ и дейности свързани с него: повторната употреба на материали и продукти, рециклиране и грижата за средата, чрез засаждане на растения и др. Малки и големи ще могат да вземат участие в различни работилнички и да вдъхнат нов живот на стари предмети, да посадят семена, за да си отгледат растение, да създадат красиви нови предмети, бижута и играчки от ненужни вещи.
 
 
Продължавайки темата за градските пространства, които трябва да ни насърчат да се движим, Pop-up паркът на сдружение „БГ Бъди активен“, представен за първи път миналата година във връзка с проекта MOVEments Spaces, ще обходи града, като елемент от кварталните събития по време на MOVE Week Пловдив и ще предложи различни възможности за нестандартна физическа активност за малки и големи, както и приятна обстановка за отдих. Повече за Pop-Up парк може да видите на сайта на сдружението ТУК
 
Активната програма на MOVE Week Пловдив ще даде възможност на всеки да намери най- подходящата за себе си физическа активност. Своеобразният квартален фестивал ще обиколи няколко градски парка, като едновременно със трасето и работилниците, ще се проведат безплатни групови тренировки с различни видове активност, както следва:
 
 
• 27 май (понеделник) на поляната на Младежкия хълм – до сградата на бившия Пионерски дом.
• 28 май (вторник) в парк „Ружа“, район Западен.
• 29 май (сряда) в парка в близост до Княз Борис I, район Тракия.
• 30 май (четвъртък) в парк „Студенец“, район Южен.
Програмата продължава с MOVE Weekend, който ще включва: 
• 31 май (петък) – 17:00 – 20:30 ч. в Цар Симеоновата градина, пред Виенски павилион ще се проведе традиционната Танцова вечер. Всеки желаещ ще може да се включи в открита тренировка и да се раздвижи със салса, бачата, кизомба, модерни танци, арменски народни танци.
• 1 юни (събота) – 10:30 – 12:30 ч. на пл. Стефан Стамболов, като част от програмата на община Пловдив по случай 1-ви юни, ще представим детското трасе от рециклирани материали, за да дадем възможност на хората, които не са имали възможност да се включат в събитията по кварталите да го изпробват
• 1 юни (събота) – 15:00 – 19:30 ч. на поляната на Младежки хълм, ще се проведе Детски празник, организиран в партньорство съвместно с Детска архитектурна работилница и Асоциация за развитие на младежки зони. Събитието ще предложи широк обхват от дейности за цялото семейство – работилници, различни физически активности със свободен достъп, както и групови тренировки с инструктори, въжен парк и много други.
• 2 юни (неделя) от 8:00 – 14:00 ч. – крос, съпроводен със събиране на отпадъци между Гребния канал и река Марица, и възможност за пикник и отдих, организиран в с партньорството на Plovdiv Runs.
 
По време на публичните събитие от програмата на MOVE Week Пловдив, сдружението ще осигури контейнери за разделно събиране, а доброволците на платформата „Аз, Ти, Пловдив!“ ще помогнат на посетителите да изхвърлят разделно отпадъците си и ще им дадат съвети как да намалят ежедневните си отпадъци.
 
Повече за програмата на Move week тази седмица може да видите ТУК 

Вашият коментар