Изложба на емблематичния италиански художник Е. Калабрия гостува в София

Рисунки и графики на емблематичния италиански художник Енио Калабрия в галерия „Кооператива“

Изложба на емблематичния италиански художник придружена с представянето на частна колекция следобедни и вечерни рокли от 1920-35 година

21 рисунки и графики на италианския художник Енио Калабрия, едни от най-ярките представители на европейската фигуративна живопис, ще бъдат представени в София. Те са част от частна колекция, която ще бъде представена на 29-и май в арт пространство „Кооператива“.

Роден през 1937 г. в Триполи, стартът на Енио Калабрия започва още в 1958 г., когато е на 21 години, с първата самостоятелна изложба в галерия "Ла Фелука", а през 1961 г. е вече част от кръга на художниците Уго Атарди, Лоренцо Веспиняни, Фернандо Фарули, Пиеро Гучоне, Алберто Джанкуинто, които заедно с критиците на изкуството Антонио де Гуерчо, Дарио Микаки и Дуилио Морозини съставят групата "За и против" (Il pro e il contro). Голямата популярност на Енио Калабрия обаче му донася участието още през 1964 г. на Биеналето във Венеция, на което от 1974 до 1978 г. е член на Административния съвет.

В рамките на изложбата ще бъде представена и частна колекция следобедни и вечерни коктейлни рокли и аксесоари от 1920-35 година, изработени в Рим, Париж, Виена. Експонатите от колекцията рокли ще бъдат разпродадени с благотворителна цел, като събраната сума ще бъде дарена на фондация „Център Оскар и Лора 2009“, чиято цел е да бъде в помощ на пострадалите бездомни животни в Благоевград.

Изложбата ще стартира на 29.05 и ще бъде с продължителност до 02.06.2019 включително.

Вашият коментар