Спортът е част от културата

Надиграване с народни танци, фестивал на бойните изкуства, спортни демонстрации и много други дейности са подготвили организаторите на Европейската седмица на движението. Тя ще се състои между 7 и 13 октомври едновременно в над 31 държави в цяла Европа,  с общо регистрирани над 700 събития.

България и тази година се включва активно в MOVE WEEK с над 300 дейности, от които около 100 ще се проведат в Пловдив.

На 11-ти октомври (петък) от 18 часа на откритото пространство пред „Бингото“ над 20 клуба по народни танци ще участват в надиграване и ще се опитат да поставят рекорд за най-голямо хоро.

Събота и неделя (12 и 13 октомври) на площад Централен, пред Военния клуб ще се организира панаир на спортните клубове. В рамките на панаира ще се проведе и фестивал на бойните изкуства, в който ще вземат участие над 10 различни клуба, които ще демонстрират своите умения.

В неделя от 10:00 и 10:15 стартира маратонът Plovdiv City Run, който предлага на всички желаещи над 12-дишна възраст да се включат в една от следните дисциплини – бягане на 5 и 12 км., ходене на 3 и 5 км., каране на ролери или кънки. Стартът ще бъде даден от бул. Цар Борис III, а маршрутите са различни. Участието в маратона се заявява предварително в специално обособените пунктове. В надпреварата ще могат да вземат участие и хора в неравностойно положение.

Общинска фондация „Пловдив 2019“ също активно ще се включи в дейностите на седмицата на движението и екипът ѝ ще изкачи 2019-те метра на връх Снежанка. Валери Кьорлински, изпълнителният директор на „Пловдив 2019“ подчерта, че е безумие да се отделя физическата активност от културата.

Ласка Ненова, организатор на събитието, изтъкна и добрите икономически аспекти, при повишаване на културата на движение. „Изследванията показват, че ежедневното движение намалява риска от всички видове сърдечни заболявания, диабет тип 1 и 2, намалява психическото напрежение и съответно рисковете от заболявания на нервна почва. Това автоматично намалява разходите за издръжката на болни.“

За автора

Вашият коментар