Изкъртен климатик и спринцовки в Младежки дом – Пловдив (Видео)

Младежкият дом системно се превръща в обект на разрушения от страна на вандали. Според очевидци, които работят в сградата, всяка вечер на външните площи – тераса, площадка на бившата дискотека и градинската част, се събират младежи да се веселят. Проблемът е, че оставят след себе си немалки количества боклук, като кенчета от бира, бутилки от високоградусен алкохол, фасове и други.

Още по-смущаващото е, че почти всяка сутрин преподавателят по театрално майсторство – Васил Караманлиев, ръководител на „Театърът на Чарли“, помещаващ се на втория етаж, намира и използвани спринцовки. В Младежкия дом се провеждат няколко школи – две по театър, балетно студио, спортни танци, хорове, народни танци. Това прави приблизително 300 деца. Доскоро те минаваха по терасата, за да влязат в залите, в които учат изкуство. В момента минават по витите стълби. Често се случва и да се засекат с биещите си конкретните спринцовки през деня.

Видео, заснето от Васил Караманлиев

Още по-абсурдното е, че в другата половина на сградата, издигната по проект на арх. Веселин Ракшиев, се помещава Общински съвет Пловдив. Факт е обаче, че управлението от години извръща поглед от съседната част на постройката, която все повече се занемарява и тъне в нищета.

„Недопустимо е там, където градим бъдещата култура на България, под формата на артистични занимални, да има почти всеки ден наркомани, боклуци и игли. И то на метри от Общински съвет. От дясната страна влиза местният парламент, грижещ се за добруването на града, а от лявата страна деца правят театър на фона на спринцовки. Мога да предложа на съветниците да се разходят 50 м. по-надолу и да видят за какво става въпрос“, коментира Стефан Лозанов – родител и актьор, чиито деца посещават лятната занималня на Чарли.

Разрушенията от последните дни ескалират до изкъртването на външното тяло на климатика на „Театърът на Чарли“, който възлиза на над 4000 лв. Това поставя не само децата и младежите в риск, но и е доказателство, че на пъпа на центъра на Европейската столица на културата може да се случва всичко, без никакъв контрол. Само на метри разстояние – в „Цар-Симеоновата“ градина, „патрулират“ служители на Общинска охрана, но явно периметърът им приключва дотам.

Видео, заснето от Васил Караманлиев

Някои от родителите вече обсъждат възможността да подпомогнат финансово поправката на климатика, но няма да могат да покрият цялата сума.

„Хората, които се боцкат, идват през деня. Те не правят кой знае какви зулуми, но оставят след себе си спринцовките, а и си ги бият от вътрешната страна на бедрата, за което си свалят панталоните. Колкото до младежите, които се събират долу, на площадката, те не само оставят боклуци, но цапат стените и използват стълбите за тоалетна. Проблемът е от години, викали сме полиция, карали сме се с тях, но всичко минава метър. Според мен единственото решение е да има физическа охрана там“, казва Васил Караманлиев.

Изпратихме официално запитване към Общински съвет относно казуса и чакаме становище.

За автора

Вашият коментар