Пловдивски ученици танцуваха с италиански професионалисти в Черната кутия

Танцовият състав от ОУ „Алеко Константинов“ гр. Пловдив стана неразделна част от първия спектакъл от фестивала за театър и съвременен танц „Черната кутия“. Момичетата от 4., 5., 6. и 7. клас биват специално избрани и поканени да танцуват с професионалните артисти от танцово студио Ocram Dance Movement Company, която не за първи път се изявява в Пловдив. През 2020 година отново присъстваха в програмата на „Черната кутия“. Компанията се отличава с това, че винаги поставя на сцената социални въпроси или от общо значение, или от психологически характер.

Тази година талантливият хореограф Марко Лаудани и доказалите се танцьори Летисия Ферлито и Исмаеле Бонвенга са работили с пловдивските деца и за отрицателно време, облягайки се на придобитата през годините физическа подготовка, се получава безценен обмен на опит, знания и емоционално преживяване за цял живот.

„Момичетата са изключително доволни от срещата си с италианските танцьори. Научиха много от тях, работиха мотивирано, с желание и много бързо се сплотиха. Изградиха връзка помежду си, която силно се надяваме да се запази и за бъдещи колаборации. Това е първата ни изява след пандемията и се радваме, че сме част от фестивала“, сподели г-жа Калофоридова – танцовият им ръководител и преподавател по „Физическо възпитание“.

Така пловдивските деца и италианските танцьори създадоха обща музикална трилогия: „Да, аз съм“, „Baroccocò“ и „Миниатюра“, съчетаваща невинността на младостта, с мъдростта и екстравагантността на възрастните. Двете възрастови групи бяха като контрапункт, но и естествено продължение една на друга.

И докато „Да, аз съм“ разглежда дисоциативното разстройство на човека, което може да го превърне във всеки, навсякъде, по всяко време, то „Baroccocò“ ни връща назад в миналото – в  1693 г., когато Сицилия е унищожена и започва да се изгражда на ново. А в това изграждане се сливат различни култури, различни звучения, стилове и характерност. Тъмни времена, раждащи направление, еквивалент на висша класа и досега – барока! Защото най-гениалните идеи винаги се раждат в тъмнина…

На фона на тези дълбоки проблематики изпъква „Миниатюра“, изпълнена от учениците от ОУ „Алеко Константинов“, носеща усещане за светлина, лъч надежда, обединение, вместо самотата, приятелство и непринудена игра. 

Събитието се проведе в Пловдивски културен институт, с неизменната подкрепа на Италиански културен институт. Залата се изпълни от близки и познати, любители на изкуството, както и от обществени личности, сред които писателят и създател на фестивала Недялко Славов, директорът на Италианския културен институт Верена Витур и кметът на район „Тракия“ Костадин Димитров.

Програмата на фестивала продължава и през следващата седмица с много интересни компании и културни принадлежности.

За автора

Вашият коментар