„Вижте“ учи децата как да различават фалшивите новини

Официално България изгуби още едно място в позорната статистика за свобода на словото, като към днешна дата се намира на 112 място в света и на последно място в Европейския съюз. В страната ни безспорно се забелязва натиск от различни институции, политически или частни фигури върху журналистите, но между цялата плява на цензурата се откроява една чиста идея за чиста журналистика. А както всяко чисто нещо и тя е насочена към децата.

На 11 май на бял свят ще се появи първата в страната ни онлайн медия за деца – „Вижте“, по модел на подобни проекти в чужбина. Тя е дело на онлайн платформата, която насърчава децата да четат с удоволствие и разбиране „Книговище“ и е подходяща за малчугани и тийнейджъри от 7 до 14-годишна възраст. Целта е да им се разказват новините от ежедневието, с които така или иначе се сблъскват, но по един разбираем начин, който не натрупва в душите и умовете им допълнителен негативизъм.

Нуждата от подобна медия екипът вижда още повече с настъпването на пандемията и тази рязка промяна в живота ни.

„Важно беше да се обясни на децата защо се случва подобно нещо, защо не могат да се виждат с приятелите си, защо не могат да ходят на училище, а вместо това са затворени вкъщи, не могат да пътуват и т.н. В някои страни всичко това бе разказано на децата така, че да не се плашат прекалено много, да не се отрази толкова тежко на психиката им и в същото време да знаят защо е важно да пазят и себе си, и околните. Спокойните разяснения са важни и при много други събития, които могат да се окажат стряскащи за децата, ако ги чуят от редовните новинарски емисии, от слухове, от сайтовете в интернет. Важно е и да имат доверен източник, който да ги пази от фалшиви новини. Затова нашата детска медия има за цел да информира, с мек и щадящ език, и да отсее истината от лъжата. Факт е, че днешните времена са различни от тези, когато ние бяхме малки. Сега децата сами търсят и намират информация, имат достъп до телефони и компютри и за родителите е важно да предложат алтернатива. Трябва да осъзнаем, че технологиите могат да са полезни, ако бъдат използвани по правилен начин и в комуникация с родителя“, коментира Зорница Христова – главен редактор на „Вижте“.

За да се постигне всичко това подобаващо, „Книговище“ събира екип от автори както от България, така и живеещи извън пределите на родината. В него се включват хора с различни квалификации, сред които журналист, аниматори, изследовател, член от Национална мрежа за децата. Имат и деца кореспонденти от Кения, Индия, Исландия, които разказват новини от техните страни.

Зорница Христова – главен редактор на „Вижте“. (Снимка: Яна Лозева)

В същото време младежите-читатели могат сами да дават идеи какви теми биха искали да се разгледат, а понякога ще се събират и техни въпроси, които ще се предават на специалисти в отделни области, като министъра на образованието, учени от университети или академии и прочее, за да бъдат разисквани.

Изказът, който ще използват в журналистическите си материали, не е принизен в сравнение с този за възрастни, но ще е лишен от всякакви излишни сложности. Ако се използва непозната дума, тя ще бъде обяснена в допълнителни ремарки, за да могат малчуганите да обогатяват малко по малко речника си и да научават нещо ново. Концепцията на медията е да обхваща различни теми, като образование, наука, култура, здраве, спорт, археология, история и други. Ще се избягват теми с политически пристрастия.

„Всяка една тема, която достига до тях, заслужава да бъде представена по подходящ начин. Не можем и не бива да крием какво се случва. Ако в новините за възрастни се говори например за климатичните промени и пр., то децата ще чуят за това. Ако не от нас – от друго място. Можем обаче да предложим спокоен тон, да акцентираме върху това, което самото дете би могло да направи. Не бива да оставяме читателя си отчаян.

Хората имат инстинкт да крият темата за насилието от децата. Но децата също могат да бъдат жертва на насилие. В този случай ми се вижда разумно те да знаят как да реагират, ако попаднат в подобна ситуация. А също да им подскажем, че те самите трябва да внимават да не упражняват насилие спрямо връстниците си, например под формата на училищен тормоз“, разказва още Зорница Христова.

Но може би най-важната мисия на „Вижте“ е да ги научи как да различават фалшивите новини. Авторите ще подходят по няколко начина в това отношение. Подготвят специална статия по темата, в която да бъде обяснено какво са фалшивите новини и как да бъдат разпознавани. А начините са същите и за възрастните: на първо място, да следят и проучат източника на новината – откъде идва, реално ли е наименованието на медията, каква е нейната история; на второ място, съществува ли новината в други световно признати агенции, за да се сравни информацията, или в уважавани вестници с традиции; на трето, да гледат дали статията е подписана с реално име на автор, който защитава кариерата и професионализма си по този начин, или е анонимна; не на последно място, дали текстът е логичен, при което е нужно да използват собствената си критична мисъл.

Според Зорница е необходимо да научат подрастващите защо е важна свободата на словото, какви са механизмите за нейното запазване, по какъв начин имат право да изразяват своето мнение в собственото им ежедневие и как могат да се борят за нея.

„Децата също изпадат в ситуации, в които не могат да кажат какво мислят. Толкова хора имат властта да ги накажат – в училище, у дома… Не е лесно да критикуваш, когато си малък. Иска се смелост – също като при големите журналисти, които се изправят срещу системата. Но си струва. Струва си и да помислим какви са начините да защитим онези, които защитават истината”, допълва тя.

Друга цел, в научната секция, е да отразяват нови изследвания и открития, които не са описани в учебниците. Медията е създадена с подкрепата на Фондация „Робърт Бош“ и сътрудничеството на Асоциацията на европейските журналисти, посолството на САЩ в София, Фондация „Фридрих Науман“  и Медийната програма на Фондация „Конрад Аденауер“ .

Снимка на корицата: авторска илюстрация на Миглена Папазова за „Вижте“

За автора

Вашият коментар