Интроверти и екстроверти – има ли такива същества?

Интровертите и екстровертите са определения, които се използват от десетилетия, за да обяснят личността. Разбира се, те никак не са достатъчни, за да опишат човек, а по скоро, за да определят негова нагласа.

В интернет има много тестове, които с относителна или съмнителна точност могат да дадат отговор на въпроса дали спадате повече към екстровертите или интровертите. Рядко се случва някой човек да се причисли към дадената категория на 100 процента. Обикновено хората имат особености и на двата типа личности. А някои са по средата, тоест амбиверти.

Също така няма как да се определи дали е по-добре човек да е интроверт или екстроверт. Важно е, обаче, според това кое кара човек да се чувства добре, той да успява да осигури своя комфорт в ежедневието си и сред обкръжението си. В наши дни изглежда, че екстровертите са по-успешни и предпочитани. Но, това деление не е полезно никому.

Много често се говори за интровесията като нежелателна характеристика, в интернет е пълно със съвети как да се справят с живота и работната среда интровертите.

Със сигурност се знае, че екстровертите обичат да общуват с много хора, не им харесва да бъдат сами. Интровертите, обратно  – те се зареждат, когато са сами, уморяват ги срещите с много хора и обичат да съзерцават, да задълбочават, да анализират.

Интроверсията и екстверсията не са нито добри, нито лоши сами по себе си. Те са различни механизми за това как хората се справят със света, които работят добре при някои обстоятелства и не толкова добре в други. В плюса винаги може да има минус и обратното!

В различни статии се пише, че интровертите и екстровертите трудно работят заедно. Това не е съвсем вярно. Или пък, че екстровертите са предпочитани в офиса от шефовете. Това вероятно е вярно в някои ситуации, когато т.нар. „шеф“ е недостатъчно прозорлив или просто не знае, че задълбоченоста и анализаторските способности на интроверта в офиса, може много да помогнат за усъвършенстване на работата. Истината е, че екстровертите и интровертите могат да работят заедно, така че всеки да се възползва от силните страни на различността си.

Реално награда за един офис е, когато екстровертите и интровертите са в състояние да работят заедно и да комбинират своите разнообразни силни страни и компетентности. Признаването, разбирането, уважението и зачитането на различията е отправната точка. Да, понякога на интровертите им е нужно да се усамотят, за да работят по-добре и време, за да дадат добра обратна връзка. Това не ги прави мързеливи или отлагащи, а просто е техният начин за постигане на добри резултати.

И накрая, ако имате време вижте едно интересно видео, което представя гледна точка към интровертите в Ted talks: https://www.ted.com/talks/susan_cain_the_power_of_introverts#t-369406

За автора

Вашият коментар