15 септември – Помогни ни да се възвисим

Идеята за изсичането на този надпис идва от учителя по история Владимир Баев, вдъхновява се от Котленското училище 

Същият надпис вдъхновява и писателя Милен Русков да напише романа си „Възвишение”. 

Тазгодишният 15 септември ми се стори малко по-различен от първите учебни дни през последните години или поне ми се иска да е така. Сериозно, има някакво раздвижване. В София ученици протестират в защита на уволнения си учител, а въобще не е далеч времето, когато бяха популярни единствено кадрите с бити учители. Нямам много доказателства, ама го усещам, нещо хубаво се случва. Дори и да е малко, нека го покажем с надеждата, че ще се умножи. Стига с това черногледство, стига сме популяризирали пошлото и гадното, стига сме му правили реклама. Ето нещо хубаво.

Днес в Национална търговска гимназия "Васил Левски" в Пловдив учебният звънец издрънча за 105-ти път. От тази година възпитаниците и служителите на гимназията ще влизат от вход, над който гледа един надпис.

Надписът, изсечен във фасадата, е копие на този от известното „Галатанско” училище в Котел през Възраждането. „Българско училище от 1910 г. Помогни ми да те възвися!”  

Идеята за изсичането на този надпис идва от учителя по история Владимир Баев. Вдъхновява се от Котленското училище и подема инициатива за надписа. Учителят споделя, че най-интересното в този текст, е че може да бъде интерпретиран от всеки и по различен начин. 

145 години след Галатанското училище някой някъде отново изпита нуждата да определи училище като българско. И да бъде горд с това, независимо колко много хора бягат от тази дума. Това е една идея за връщане на вярата в българското училище. В което пък никой не вярва. Защото тук образованието е скапано, не струва, учителите са некадърни и всичките останали заучени фрази на хората, оплюващи образованието ни. В това може и да има нещо вярно, не знам. Ама ето, вижте че се случват и хубави неща. Няма как всичко да е толкова лошо. Хубавите неща се случват, но никой не ни ги показва, ние също не ги търсим. Затова им помогнете, похвалете ги, дайте да се възвисим.

Между другото,  същият надпис вдъхновява и писателя Милен Русков да напише романа си „Възвишение”. 

„Обикновено красивите неща са и възвишени. Но не всички възвишени неща са красиви. И далеч не всички красиви неща са възвишени. Светът например е пълен с красиви жени, които не са непременно възвишени. Та така. Възвишеното, както казах, е върховната естетическа категория на романтизма. Представете си сега човек, който знае това, разбира го добре и го обича, върви по улицата на малкия, скучен и леко западнал град на баща си и изведнъж вижда пред себе си този надпис: "Помогни ми да те възвися! 7 юли 1869." Бам! Изведнъж в главата ви прогърмяват сякаш десетки врати, някакъв изпаднал от другия край на Европа, от съвсем други времена ключ ги отключва, в ума ви се извършва мигновен преход по невероятно извитите коридори” – Милен Русков.

Още за романа "Възвишение" на Милен Русков пред камерата на mediacafe може да видиет ТУК.

 

За автора

Вашият коментар