След „Ну, погоди“ и „Сем.Симпсън“ под ударите на закона!

Нов руски закон ни смая. Той ще влезе в сила в събота и ще задължи ръководството на руската телевизия 2×2 да цензурира американски анимационни филми като "Семейство Симпсън" и "Саут Парк", съобщи телевизията, цитирана от БГНЕС. Законът, който трябва да предпазва руските децаот "вредни информации за тяхното здраве и развитие", забранява показването в предавания за непълнолетни на сцени на насилие, на сексуални отношения и обидни думи, както и сцени, насърчаващи употребата на наркотици, алкохол и цигари.
"Предаванията, които ще бъдат засегнати от новия закон, ще бъдат смекчени", заяви генералният директор на телевизията Лев Макаров в комюнике. "Въпросните сцени ще бъдат заменени с черен екран и ироничен коментар отдолу. Някои груби думи ще бъдат замаскирани със звуков сигнал", допълни той.
"С новия закон няма да можем да излъчваме анимацията "The Itchy and Scratchy", част от сериала "Семейство Симпсън", каза още Макаров. Тя показва мишка, която се бори с котка, като й откъсва ръцете, пародия на Том и Джери. Друг американски сериал "Саут Парк", разказващ за приключенията на четири деца в начално училище, "ще трябва да се излъчва след 23 часа", а "всички епизоди, в които Кени (един от персонажите) е убиван, ще трябва да изчезнат", допълни Макаров.
Новият закон е критикуван от медиите и от някои руски аниматори, които се опасяват от цензура и върху някоикласически съветски анимации като "Ну, погоди!" и "Крокодила Гена", в които някои от персонажите пушат цигари или лула. Днес високопоставеният представител на компанията за младежка телевизионна продукция Клас Александър Митроченков увери, че "нито един епизод на "Ну, погоди!" няма да бъде спиран".
30-nu-pogodi
Мултипликационният филм „Ну, погоди" от 1 септември ще се върти по телевизията само през нощта. Колкото и странно да звучи това се налага, поради приетия нов закон за защита на децата в Русия. Очевидно не само у нас се приемат идиотски закони, но да си продължа мисълта! Според въпросния закон приключенията на вълка и заека вредят на детската психика и здравe.
Филмът съдържал „сцени на насилие". Както предполагат руските медии „Ну, погоди" е попаднал в раздела „филми за възрастни", заради аморалното поведение на главния герой – Вълка, който дими като комин, обижда децата и се държи нахално с жените.
Според участниците в социалните мрежи, по подобан логика трябва да бъде забранен и филмът „Приключенията на Том Сойер", тъй като пропагандирал идеята за скитничеството, както и филмът за крокодила Гена и Чебурашка – в един от филмите те се целуват, което може да се сметне за пропаганда на хомосексулизма, коментира водеща руска медийна компания.
Единственото което мога да добява (вярвам, че запознатите с това чудесно филмче ще се съгласят) е това, че не мога да се сетя в последните години да съм чувал по-голяма глупост, касаеща детските анимационни филми.
 

За автора

Вашият коментар