Българите дадоха своя глас, въпреки изборите

„Страхът се появява тогава, когато не знаеш, какво решение трябва да вземеш“, Бернар Вербер

Изборният ден мина, но последствията от него не просто няма да отминат скоро, но и дълго ще държат телевизионните екрани в бурната вихрушка на спорове, прогнози, както и ефирни скандали.

Изборите, обаче, не са минали. Тепърва както старите, така и новите играчи в 45-то Народно събрание, ще бъдат изправени пред своя избор на къде да опънат платната на политическите си кораби, канута и платноходки.

Българите дадоха своя глас, въпреки изборите.

Въпреки дъжда, те издържаха стоически и изчакаха реда си на опашките, извили се пред секциите. Както в страната, така и наблюдавани и извън нейните предели.

Въпреки чувството на неинформираност, още от ранните часове на вота, от което изтичаше зловоние. Членовете на секционните комисии на места бяха обучавани и просветлявани за задълженията си в началото на изборния ден, а това не оставаше незабелязано в очите на обикновения гласоподавател.

Въпреки болестта. И възрастта. Въпреки заразата. И заплахата. Въпреки изгърмелите на места машини, струващи над 43 милиона лева. Въпреки обезверените души и изморените сърца. Надеждата не умря последна, тя остана безсмъртна.

Кампанията преди 4 април 2021 година премина в духа и на коментарите след обявяването на данни от екзитполовете.

Преди вота на народа, едни от тях заложиха на фейсбук реклама със снимки по селата с баби и дядовци, други подкараха небезизвестното премиерско турне на четири колела, отразено в десетки лайфове, а трети изкупиха всяко възможно пространство за реклама. Но за последните не трябва да се изненадваме, лидерът им е предвидлив човек. О! И спестовен – в неговата фамилия всичко се износва с години (от сина му). Така и той самият планираше да износи властта. Но думата на народа, застана на пътя му към нея.

След вота на народа, едни от тях запазиха достойнство и предвидливо благодариха за гласуваното доверие, но ловко избягаха от въпроси за коалиране.

Яркостта на БСП като алтернатива съвсем избледня, някак тъжно дори. Ако имаше известни очаквания столетницата да изплува на политическия фронт, пробойните в кораба се отвориха като рани.

ГЕРБ все пак остана първа политическа сила, битката беше спечелена. Но ако говорим относно войната за съставяне на правителство, не можем да бъдем толкова уверени.

Необичайно прозвуча, обаче,  коментарът на Любен Дилов-син, кандидат за депутат от ГЕРБ.

„Това, за което трябва да си даваме сметка, е, че изборите, които завършвиха, струваха около 150 млн лева. Ако има нови избори, поради невъзможност на бъдещите депутати да съставят нов кабинет, те ще струват още минимум 100 млн. лева. А има и президентски избори, които ще струват около 100 млн. лева. Важно е като поизтрезнеем от тази изборна нощ и големите победи, които празнуваме, да си дадем сметка дали можем да похарчим 350 млн. лева в рамките на тази година, в която трябва да се съвземем от ковид, да преодолеем последствията от него. Това не е оферта, а разум към всички, които ще бъдат в следващия парламент“, каза той пред централата на партията.

Необичайно, защото думите му звучаха не като реч на победител, каквато теза открехна в началото на коментара си Любен Дилов-син, а може би като предупреждение. Но и то не успя да заглуши въпросите на присъстващите ресорни журналисти, питащи еднородните въпроси  „Къде е премиерът Борисов?“, „Какво Ви каза Бойко Борисов?“.

В нощта на думата на народа се очертаваше мълчание от повечето лидери на партии. Слави Трифонов не даде публичния си коментар, заради съмнения за COVID 19, Корнелия Нинова отсъстваше на брифинга на „Позитано“ 20 и така вечерта на изборите отиваше към своя край.

Малко след полунощ, обаче, фейсбук издрънча с камбанка за известие. В обичайното си видеообръщение, този път на фона на премиерската резиденция в Бояна и джипката, министър-председателят Бойко Борисов рече:

„Мили мои опоненти, какво ще правите, ако симпатизантите на ГЕРБ ви подгонят като чакали?! Чувам изказвания: „Важното е, че няма Борисов“ – и без петел ще съмне! Но имате ли по-опитен от мен?! Някой, който да се е справил с 3 кризи – финансово-икономическа, миграционна криза или пандемията сега? Няма да се справите, нямате експертиза, трябва да се учите – ние имаме огромен потенциал! Аз ви предлагам мир – аз ви предлагам експертите, да направим за България до декември максималните усилия да тръгнем нагоре, тогава вече всичко е ясно“.

И в главата на повечето, изгледали 12-минутното включване на Борисов, някак проехтя фразата: „Тебе думам, дъще, сещай се, снахо“.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

„Има такъв народ“ е победителят на изборите в чужбина

Всички резултати от изборния ден в Пловдив (ОБНОВЕНА)

Селото би шута на ГЕРБ, а София отново е синя

Огромни опашки пред секциите за гласуване в чужбина (СНИМКИ)

Гласувай, за да не бъдеш уморен

Гласувайте! Дори да бъде с отвращение!

За автора

Вашият коментар