Кога да се обърнете към психолог по пътя към мечтаното бебе?

Репродуктивните проблеми са основна здравна грижа, засягаща над 15% от хората на репродуктивна възраст в световен мащаб.

Емоционалната болка, която изпитват жените, когато се срещнат с инфертилитета, може да бъде силна и травмираща. (Изследване от 1993 г. установява, че жените с репродуктивни проблеми изпитват тревожност и депресия, която е сравнима с тази на хора с рак и сърдечни заболявания).

Справянето с безплодието е трудно и е напълно нормално жената или двойката да изпитват нужда от подкрепа. Посещението на психолог може да помогне да се справят с емоционалната борба със стерилитета.

Причини да се обърнете към специалист:

Причина # 1: Репродуктивните проблеми завладяват живота ви

Въпреки че репродуктивните проблеми не са лесен опит за никого, някои се справят сами. Ако обаче установите, че този проблем завладява живота ви, може да помислите за консултиране.

Ако вашата тъга, депресия, тревожност или безпокойство са продължителни и засягат много области от ежедневието ви, тогава е важно да потърсите помощ от специалист. Психологът може да ви научи на умения и стратегии за справяне.

Причина # 2: Инфертилитетът се отразява на връзката ви

Отношенията в двойката може да са подложени на огромен стрес, когато се преминава през лечение на репродуктивни проблеми. Това е този вид стрес, който понякога може да ви сближи, а друг път да ви раздели. Ефектът от безплодието върху сексуалния ви живот също добавя напрежение към връзката.

Често двойките се справят със стреса по различни начини. Стереотипно жените изразяват емоциите си по-свободно и трябва да изложат мислите си. Мъжете често се фокусират върху решаването на проблеми и може да не си позволяват да усещат всяка загуба/аборт.

Безплодието е трудно, но е още по-трудно, ако нямате подкрепата на партньора си. Понякога той е единственият, който наистина знае през какво преминавате. Консултирането може да ви помогне да се разбирате и да се подкрепяте по-добре.

Причина # 3: Не сте сигурни какво да правите

Консултант, който е специално обучен за работа с жени и двойки, които се срещат с различни предизвикателства на трудното забременяване, може да помогне да обмислите възможностите си за действие. Консултантът съдейства за това да направите наистина информиран избор, както и да прецените какво могат да включват вашите възможности за лечение, включително по отношение на финансовия и емоционален стрес от този избор.

Особено когато има разногласия относно това какво да се прави по-нататък, наличието на обективна трета страна може да помогне.

Обикновено двойките или жените търсят подкрепа при започване на инвитро процедури. Някои репродуктивни ендокринолози на Запад настоятелно препоръчват на пациентите да посетят психолог преди или по време на лечението. Това е така, защото много хора не са подготвени за допълнителния стрес, който често се изпитва при процедурите. Говоренето с терапевт преди започване на цикъла за ин витро оплождане също може да бъде полезно.

Причина # 4: Обмисляте донорство или осиновяване

Много подходящо време за получаване на консултация с психолог, запознат с проблемите на инфертилитета, е когато двойка или жената обмислят да използват донорство на генетичен материал или осиновяване.

Особено, когато се обмисля използването на донор на яйцеклетка или сперматозоиди, консултирането в някои западни страни е задължително и често се изисква преди лечението. Същото важи и за сурогатното майчинство. У нас е задължително при осиновяването. Емоционалното въздействие при такива избори може да бъде силно, нещо, което някои двойки се случва да подценяват първоначално.

Има загуби, които е нужно да бъдат преживени при преминаване от ин витро оплождане със собствени гамети към донорство или осиновяване.

Когато говорим за даряване на гамети, някои теми, по които психологът ще говори на вас и вашия партньор, включват:

Изясняване защо правите избора.

Потвърждавайки, че това е съвместно решение, нещо, за което се съгласявате и вие, и вашият партньор.

Обсъждане на това дали ще кажете на приятелите и семейството си за решението си и ако да, как и кога може да го направите.

Говорейки за ефекта на дарението върху връзката ви с донора, ако познавате донора

Кога, как и дали ще кажете на всяко дете, заченато с помощта на трета страна. (Почти всички професионалисти препоръчват да кажете на детето. Но как и кога да го направите, не е толкова ясно.)

Това е моментът да признаете и да преодолеете всяка скръб, страх или срам, за да създадете семейство по един прекрасен начин.

Причина # 5: Обмисляте живот без деца

Независимо дали става въпрос за вземане на това решение след години на лечение или още при получаване на вестта, че не може да имате дете по естествен път, осъзнаването, че няма да имате биологични деца, е изключително трудно. За някои консултирането може да помогне при преработката на емоциите, които идват с това осъзнаване.

Вземането на решение да живееш без дете не е същото като решението „да не предотвратяваш, но да не се опитваш“ да имаш бебе. И това също не е същото като да решите, че ще помислите за осиновяване „някога в бъдещето“. Или да решите, че „може да опитате лечение отново един ден“. Тези пътеки не позволяват затваряне на страницата. Възможността за раждане на дете все още съществува в съзнанието на двойката. Това, от своя страна, затруднява много по-тежко загубите им.

Причина # 6: Бихте искали повече подкрепа

Може би не се чувствате особено депресирани или тревожни и не попадате в нито една от горните групи. Но чувствате, че бихте могли да използвате още подкрепа, че имате нужда от човек, с когото да говорите, който може да ви даде повече инструменти за справяне. Консултирането може да бъде добър избор и за вас.

Не е нужно да имате причина. Не е нужно да чакате, докато се почувствате толкова съкрушени, че наистина да сте в депресия и да имате пристъпи на тревожност.

За съжаление посещението на психолог понякога се счита за признак на слабост. Мисли се, че само ако сте били достатъчно силни (каквото и да означава това), тогава няма да имате нужда от помощ за справяне.

Това просто не е вярно. Силните хора знаят кога се нуждаят от допълнителна помощ. Всъщност, да имаме смелостта да помолим за помощ, е признак на самата сила.

Консултирането може да бъде от полза по много начини.

Не е нужно да преминавате през това трудно пътуване без помощ. Ако можете да използвате допълнителна подкрепа, потърсете я.

За автора

Вашият коментар