Потупване по рамото, или как полууспехът се оказва провал

„По-лесно е да заблудиш човек, отколкото да го убедиш, че е заблуден“, Марк Твен

Общуването между хората е процес, изграден от вербални и невербални тъкани. Естествено свойство на комуникацията е манипулацията. За сполучливото й осъществяване са нужни не само социално-психологични методи, но и техники в езика на тялото. Такъв жокер е потупването по рамото. То най-често изразява желание за подкрепа и помощ, но в конкурентни ситуации жестът може да се разглежда и като опит за надмощие.

„България има удивителен потенциал. Тя има талантлива работна сила и богато културно наследство. Корупцията обаче вреди на икономическия растеж, влошава непредсказуемата правна система и задушава медийната независимост“, се казва в изявление на посолството на САЩ в София. То се появи в медийното пространство по повод на Международния ден за борба с корупцията.

Снимка: Флагман

Красен Станчев: Корупцията винаги има причини и две страни на сделката

„По изчисления, които съм правил заедно с мой колега, щетите върху икономиката в периода 2012 -2017 година възлизат на 5 млрд. лева. Това се дължи най-вече на участието на прокуратурата и свързани с нея съдии и следствени органи. Сметката хвана само големите злоупотреби – опит за изземване на бизнес на френски или британски фирми, или случаи като КТБ, където също има видимо участие на главния прокурор“, обясни за MediaCafe Красен Станчев, председател на Съвета на Института за пазарна икономика.

„Нещата се влошиха рязко 2012/2013 година, макар проблемите с конституционната формула на прокуратурата да са известни от много отдавна. По критерия „независимост и обективност на съда“ през 2013 г. България е под равнището на Зимбабве. Сега сме близо до нивото на Зимбабве, но тя се оправи доста по-бързо и се изкачи напред“, добави Станчев.

В периода, когато изоставаме след Зимбабве, на власт е Робърт Мугабе. 37 години той бе на върха в Зимбабве – почти толкова дълго, колкото съществува и самата Република Зимбабве . След три десетилетия на управление, властта му е отнета с военен преврат. Но преди това той установява еднопартийна система. Зимбабве действа като президентска република. Съдебната власт е отделена от изпълнителната. Мястото на главния прокурор е в изпълнителната власт. Конституционните и другите висши съдии също се назначават от президента.

„Що се отнася до отбелязване на ден за борба с корупцията, трябва да се има предвид, че корупцията не е самостоятелен процес – винаги има причини и две страни на сделката. Някой взима подкуп, а друг дава. В България проблемът по-скоро е свързан с организиран от държавата рекет, в който участва и прокуратурата“, казва още икономистът.

Гласът на данните

Доклад на Transparency International сочи страната ни за най-корумпирана в ЕС. Изследването измерва възприятието за корупцията в публичния сектор, бизнеса, политиката и администрацията в 180 държави. България не постига добри резултати и в други подобни изследвания. Още един пример са и класациите на „Doing business“ на Световната банка, където в 4 поредни години страната ни пада в листата, достигайки 61 позиция. За сравнение Турция заема 33-та, Сърбия 44-та, Република Северна Македония – 17-та, а Гърция е няколко места след нас на – 79-та позиция.

„Ще повторя мои думи от преди месеци: По света прокуратурата защитава хората от бандитите, а при нас е обратното. След 2012 година сме наблюдатели на главен прокурор, който е съгласен да участва в схема и постепенно неговата фигура обраства с други дефекти – едното е контрол на Висшия съдебен съвет, който обаче запазва все още ниво на независимост, а след това всички комисии за борба с корупцията минават под контрол на главния прокурор“, добавя Красен Станчев, като напомня и за промените в Наказателния кодекс.

Кучетата си лаят, керванът си върви

Експертите у нас подчертават, че няма нищо ново в думите на САЩ. Примери за това са редица официални документи. Сред тях е и доклад на Държавния департамент на САЩ за инвестиционния климат в България от септември, който отбеляза загрижеността на чуждестранните инвеститори за върховенството на закона у нас. Малко след началото на тази година, Н. Пр. Херо Мустафа обяви намеренията на САЩ да предприемат „мерки със зъби, в борбата с корупцията“. А след това, против всички очаквания и надежди, че високите етажи на властта да бъдат подведени под отговорност, Марк Помпео в качеството си на държавен секретар обяви, че забрана за влизане в САЩ получава съдията от Специализирания наказателен съд Антон Миталов. Той бе обвинен за участие в корупционни действия, „подкопаващи върховенството на закона и сериозно компрометиращи независимостта на демократичните институции в България“

Думите на временно управляващия посолството на САЩ у нас Родерик Мур от 2015 г., че „Опитите на България да се справи с корупцията създават усещането за това, че някои политически фигури стоят над закона“, звучат като Déjà vu. Зловещо и разочароващо Déjà vu.

И ние се намираме там, където бяхме и вчера. Класирани в подножието на върховенството на закона в страни от Третия свят. Честито, първи сме в четвъртия.

За автора

Вашият коментар