Толкова ли са важни дискотеките и баровете по време на здравна криза?

Какви са измеренията на щетите, които Корона вирусът нанася върху националната и световната икономика? Това е въпрос за мащабна научна конференция или изследване. Такива дейности тук няма как да се извършат, но нека видим въздействието на пандемията върху някои сектори от народното стопанство, които се оказаха ключови за него. Доскоро мислехме, че основните приоритети на нашата икономика са развитието на енергетиката, изграждането на автомобилната инфраструктура, аутсорсинг (каквото и да значи), туризма и в някаква степен услуги от рода на кол-центрове, Ай Ти сектора, земеделие и хранително-вкусова промишленост. Сега обаче стана ясно, че стратегическият отрасъл е съвсем друг и всички сме вперили очи към него. Не директно, а чрез медиите, но нали така или иначе последните имат за основна функция да посредничат между институциите и обществото. Една скоба: професиите от сферата на услугите посредник и консултант също са доста печеливши и тези, които ги упражняват рядко остават на сухо. Но всичко това бледнее пред огромните обороти и съответно постъпления в националния бюджет от дискотеките, баровете и нощните клубове.

Тези места за развлечение са дотолкова обществено значими, че потокът от новини, репортажи и събеседвания за тях просто няма никакви изгледи да престане. Различни хора, сред които най се откроява един с вид на латино любовник, малко име от западен и фамилия от ориенталски произход, ни убеждават колко прекрасно е всичко, как от тези заведения не се е заразил нито един човек и че няма никакъв проблем да се набутат 50 души в пространство от 100 квадратни метра. Нищо, че вече в толкова европейски държави, по които се стремим да се съизмерваме, въведоха вечерен час; че условията в тези обекти, затворени отвсякъде и без прозорци, предполагат задължително ползване на климатична инсталация, особено с идващия есенно-зимен сезон, а тези устройства имат доказано влияние в разпространението на вируса. Спомнете си круизните кораби. Защо е това увлечение по клубния нощен живот? Аз не съм човекът с възможно най-актуални познания от барове и дискотеки, но все пак притежвам известни такива. От миналото (особено от него). Но и от сега.

На първо място и на малките деца е ясно, въпреки че не ги допускат там, че в тези места се лее алкохол и се търсят възможно най-близки физически контакти. Човешкото същество винаги е обичало показността, но дълги години религиозният морал в доста голяма степен е възпирал тези стремежи. Сега вече няма такива спънки: Клипчета, селфита, сторита, рекламни билбордове – всичко показва колко горещ е и трябва да бъде купонът. „Да падат дрехи и задръжки“, както се пее в едно вече доста ретро чалга парче. Като стана дума за този прекрасен музикален жанр, поредният високо културен нашенски принос в световната цивилизация, веднага трябва да се каже, че масовият вкус и предпочитания към тези ритми, носещи и цял комплекс от начин на мислене, поведение, обличане, че и други неща, са довели до там, че в поне 80% от случаите, като се говори за дискотеки и барове, се имат предвид заведения, в които всичко е пропито с посочените музика и стил.

Като тийнейджър аз съм израстнал в дискотеки. Нашата компания беше здраво пристрастена към рап музиката, хип-хоп и брейк танците. Пета палата на Панаира, Каменица, Ермис, Санкт Петебург, Комина, Кулата на Гребната, многобройните превъплъщения на заведенията във Водната палата, сред които в паметта ми се открояват Борледо и Б 52. Говорим за Пловдив, разбира се. Но имам спомени и от други места, най-вече по Черноморието, в София, Велико Търново и т. н. Сега вече често има гостувания на актуални поп и фолк звезди, значително се е увеличил материалният стандарт, като се сравняват автопарк, тоалети, напитки. От тази гледна точка си личи, че сме в Европа, по отношение на музикалните предпочитания обаче твърде сме се отдалечили от западните тенденции. За това нямам възражения – кой каквото харесва, си е негова работа. Съвсем различно е обаче положението с приходите. Аз съм дълбоко убеден, че тези обекти плащат много по-ниски данъци, отколкото са действителните им обороти. Уж е забранено тютюнопушенето? Отидете и вижте как се спазва там – такъв дим и пушек се вдига, че има опасност да се задействат противопожарните инсталации. Може би наистина засега не са регистрирани сериозни разпространения на боллестта, но вероятно това са дължи на факта, че повечето клиенти са хора в млада възраст. Повече от сигурно е обаче, че те могат да пренесат заразата сред по-уязвими възрастови групи.

Задавам въпроси, чийто отговори са известни на всеки, но все пак: Защо са толкова важни клубове, барове и дискотеки? Толкова много хора ли работят в тях? Толкова големи печалби ли реализират? Толкова голям ли е интересът за тяхното посещаване? Очевидно не. В национален мащаб тези заведения не са стопански гиганти, нито са кой знае колко социално значими. Ограничаването на посещаемостта им обаче нарушава интереси на богати и влиятелни собственици. Кой може да направи и поддържа такъв обект? Със сигурност хора с пари и влияние, а те надали желаят да нарушават своя личен и материален комфорт. В крайна сметка това е основна характеристика на капиталистическото общество – винаги и всичко се прави в първостепенен интерес на капитала и неговите собственици.

Вашият коментар