Blayz:„Не можеш да се харесаш на всички“

Откога се занимаваш с благородната форма на изкуство наречена „графити“?

От 2002-ра година

Как започна всичко?

Започнах през 2002-ра година. Тогава в кв. Слатина в София се появиха първите графити, които съм виждал тук у нас. Иначе, запалих се покрай Америка, защото живеех там като малък (в Западните Щати), така че имам обсег с тези неща от края на 90-те години. Първото ми парче беше с едни приятели, пишеше Wu Tang.

От кого се надъхваше?

Първоначално се надъхвах много от нещата в www.graffiti.org, това беше от малкото графити сайтове тогава. В началото не знаех за райтъри в България, от които да се надъхам. Запознах се с един драскач Nick, който после се отказа, и колегите от GAC, които сега са 140 Ideas и които и те тогава бяха нови към края на 2002. Много ме надъхваха нещата на Eric, RIP.

На първия Аерогресия Фестпрез 2003 се надъхах много от Nasimo и реших да спра да си купувам закуски за да си купувам боя. Впоследствие,  отношенията ми точно с неговата клика се обтегнаха, за което не мисля, че имам много вина. Тъпо е, защото реално ме надъхваха именно тези хора в началото. Няма значение. Въпреки всичко, ако трябва да съм откровен, за моя си стил, влияния и т.н. много повече са действали като вдъхновители драскачите от чужбина и най – вече от Америка, и по – специално от Лос  Анджелис. Там има сцена от 70-те години и с извинения за всички, които се стараят тук, не мисля, че можем да им стъпим на малкия пръст още доста време.

Как си избра blayz и защо точно това „име“ се наложи като твой таг?

Ами първо експериментирах с няколко други тага, и после се спрях на Blaze. Стори ми се готино, защото значи да пушиш, и макар че вече от много години не пуша разни неща, цигари си пуша макар и да се ограничавам. Отделно, друго значение на думата е пожар, а огъня ми харесва като природен елемент, защото е стихиен, хем пречиства, хем е красив, хем е опасен, хем може да е полезен ако се култивира внимателно. Отделно, не вярвам много в зодии но съм зодия лъв и тя се  води огнена, така че и това също ми го напасна. А пък и слушах тогава неща на Method Man,  а той си казва Johnny Blaze в почти всяка песен.

След няколко седмици, реших да сменя буквите и стана от Blaze на Blayz. Така фонетично звученето си седи същото, но spelling-а е по – уникален и запомнящ се. Отделно, получи се огледален ефект, защото като букви, B и L сочат надясно, A-то на никъде не сочи, а Y и Z сочат наляво, което ми го прави сууупер лесно да правя много хармонични надписи, заради самото съчетание на буквите. Много малко думи могат да се направят с такъв огледален ефект, който да помогне на симетрията и честно казано, заради това не съм се замислял да си сменям тага от тогава – това беше през 2003.

Цялото интервю можете да прочетете ТУК.

Вашият коментар