Божана Апостолова: „Медиите в България трябва да спрат да се кланят на властта“

Поетесата Божана Апостолова, водещ български издател и будител, авторката на забележителната "Делнична библия", отново разбуни духовете в общественото пространство. Тя изпрати отворено писмо до българските журналисти, в което ги "моли учтиво” да се вземат в ръце. Реакцията й е продиктувана от отношението на Българската държава към мизерстващите в духовен и материален план млади хора.

Божана Апостолова сподели пред mediacafe, че е останала потресена от случая с учителката, която е криела смъртта на родителите си няколко дни в собствената им къща, за да може да плати с техните пенсии натрупаните през годината борчове. 

След публикация на отвореното писмо в медиите към нея са се обърнали голяма част от интелектуалците в страната, сред които големите Стефан Цанев, Йордан Велчев, Георги Господинов, Анжел Вагенщайн, Христо Карастоянов и много други. С тях следващия петък тя ще създаде "Комитет за защита на България".

В блиц-интервюто, което Божана Апостолова даде специално за MediaCafe.bg се опитвамe с няколко въпроса да резюмирамe огромния интерес и внимание, който предизвика призива й към българите:

– Г-жo Апостолова, всяка Ваша обществена поява взривява хората. Хората Ви обичат, това се усеща дори и от екрана. Имам усещането, че се превръщате в говорител на едно настроение, което расте лавинообразно в българите, а то е, че е крайно време вече нещата да се наричат с истнските им имена. Сякаш освобождавате енергията на мълчанието?

– Момчета и момичета, хаосът в тази страна е огромен и трябва да се направи нещо. Не може да няма пари за младите хора, за бизнеса и образованието. За това сме виновни всички. Казвам всички, като под този знаменател поставям особено слугинажа на журналистите. Медиите са призвани да отразяват морала в обществото, те са призвани да направят всичко възможно за хората, те трябва да са опозиция, а не да се кланят на властта, както го правят повечето от тях. Те трябва да дават посока и надежда на хората. 

Затова следващият петък иницирам среща със стожерите на българската култура Стефан Цанев, Георги Господинов, Анжел Вагенщайн, Христо Карастоянов, Йордан Велчев, както и много други, на която ще създадем Комитет за Защита на България. Страната ни трябва да тръгне по други пътеки, с нови стъпки. Ако това не се случи ние ще сме първите, които ще излязат пред парламента. 

– Как виждате ролята на медиите в това събуждане на нацията?

За 25 години откакто съм в свободния бизнес, никога не е било по зле. Няма как в момента някой млад човек да започне собствен бизнес, защото няма откъде и кой да го подкрепи. Държавата нехае, медиите също. Въртим на празни обороти и не копаем бездната, защото вече самите ние сме бездната. Както казах виновни сме всички ние и ако не се вземем в ръце нищо няма да се оправи в тази държава. А за повечето журналисти какво да добавя – стоят отстрани, преписват новините едни от други, снимат с телефоните си – и това е всичко. Без позиция, без коментар, без плам и отношение, без болка за хората. Такива журналисти са два пъти по-грешни от всички нас.

Питам се защо всеки го е страх да каже това, което мисли. Искам повече от всичко борбата ни да успее.

– Mediacafe.bg е медията на младите. Какво бихте им казали от висотата на постигнатото от Вас и в творчески, и в житейски план?

– Ние, по-старото поколение сме длъжни да ви помогнем, защото вие сте тези, които трябва да се грижите за България. Утре тя ще е Ваша и днес никой не трябва да ви взима времето. Ако трябва ще излезем пред парламента. Аз не искам да се занимавам с политика, партии и други такива, но искам интелектуалците да си заемат мястото и да излязат напред. 

Цялото писмо може да проечете ТУК!

Вашият коментар