Иво Проданов: „Успехът идва от сърцето, а мисълта на екипа ми е в основата“ (ВИДЕО)

Пловдивски заведения за поредна година обраха годишните награди на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА)

Два от елитните ресторанти под тепетата, верига сладкарници и арт къща са сред победителите в различните категории

Пловдивски заведения за поредна година обраха годишните награди на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). Церемонията се състоя вчера вечерта (5 декември 2018) в хотел "Балкан" в София. Смайващото е, че елитните ресторанти и къщата за гости са на една и съща пловдивска компания, а именно IPSpecial group. Може би се досещате, че става въпрос за елитните ресторанти "Хемингуей" и "Мемори", сладкарска верига "Долче Фелини" (победител 2017 и 2018 година) и "Арт къща за гости". 

Само преди няколко два месеца разговаряхме с главния виновник за това Пловдив да разполага с толкова добри места за хранене от световно ниво. Иво Проданов започва своето развитие през далечната вече 1988-ма година с първата частна дискотека в България, а именно "Кулата" на Гребния канал. Постепенно разработва този клуб, който с годините се превръща в хит, а до днес все още се носят легенди за него. След него развива бизнеса си по морето и в града под тепетата. 

Опитваме се да разберем каква е тайната на успеха и как се задържа на върха през толкова голям период от време. В екипа му работят истински магьосници в лицето на шеф Росен Чакъров ("Хемингуей"), шеф Алекс Бърдаров ("Мемори"). Успехът на сладкарското производство пък е поверено в златните ръцете на  Ваня Зеркова, което за втора поредна година обира наградите за сладскарка верига на БХРА ("Долче Фелини"). Към този звезден екип с основание трябва да прибваим и управителите на ресторантите – Габриела Проданова и Надя Крумова, втората вече 15 години менижира ресторант "Хемингуей".  

Оказа се, че формулата е проста. Най-важното е да работиш с хора, които влагат мисъл, сърце и душа в това, което правят. 

Хора, устояващи принципите си, които искат и живеят здравословно и прилагат всичко научено от живота в работата си. Тези хора не са фалшиви, те са такива каквито са – те са просто хора. Естетиката при тях е водеща, но зад всичко, което не се вижда зад паравана на творческите им работилници се крие огромна мисъл, огромни познания и огромен потенциал на огромен екип. Цялата тази енергия, съчетана с умното менижиране на собственика на веригата Иво Проданов, от свободата която се дава на управляващите хора, води до това едно вътрешно удовлетворение и развитие на всеки един от тях.  Това, което съветва екипа си пловдивския мениджър е да не подражават на никого. Съветва ги преди всичко да да питат сърцето си и да експериментират. Останалото са познания и труд. 

"Тайната на успеха са сътрудниците ми. Те са хората, които отдават енергията си, цялата си мисъл и време, за да изкараме качествен продукт. Събираме се и почваме да мислим, всекидневно. Аз не взимам еднолично решенията, затова целият успех се дължи на над 200 човека, които работят във фирмата", споделя Иво Проданов.

"Всеки един ресторант дължи развитието си на хората, главните готвачи, които са минали през него. Всеки е оставил по нещо от себе си за тези успехи, всеки надграждаше, естествено под моят надзор и така се движим ръка за ръка през последните 17 години, като отсяваме само най-доброто.. Бойната обстановка, както се изразяват моя екип не е за всеки", допълва най-успешният мениджър в кулинарния бизнес за 2017-та и 2018-та в България.

"Аз имам двама страхотни готвачи на много добро ниво. Шеф Росен Чакъров е много добър ръководител, ментор, който внедрява в старата българска кухня един модерен прочит. Всичко, което е фермерско и натурално той иска да бъде в менюто на "Хемингуей", всичко минава през ръцете му. 

Това е достойно за уважение. 

Алекс Бърдаров пък е вълшебник и не по-малко добър. Той има собствен прочит, прави от чинията художествено произведение, което доставя на клиентите удоволствие. Давам им пълна свобода, сами да избират екипа си. Те са господарите на кухнята си, както всеки един топ гоп готвач иска да менижира управлението си, така и те го имат", казва Иво Проданов. 

"Долче Фелини бе избрана за сладкарска верига номер едно в България, неслучайно. Клиентите ни споделят, че правим торти, които и в Италия ги няма. Измисляме такива произведения, каквито не може да видите другаде, но с италиански имена. Ние правим наистина вълшебни торти. 

Работим само с качествени продукти, никакви изкуствени оцветители, готови кремове, никакви химикали. Имаме прекрасен сладкарски кулинар в лицето на Ваня Зркова, която е виновникът Dolce Felini да е на това ниво в шестте си обекта", гордее се Иво Проданов.  

Ето какво сподели успешния пловдивски мениджър за mediacafe.bg:

  • Най-добър клубен ресторант на 2018 – "Хемингуей"
  • Най-добър класически ресторант на 2018 – "Мемори"
  • Най-добра верига на 2018 – сладкарници "Долче Фелини"
  • Най-добра бутикова къща на 2018 – "8 1/2" Арт Къща за гости

Наградите бяха връчени вчера вечерта (5 декември 2018) на пищна церемония в хотел "Балкан" София.

За автора

Вашият коментар