Йоана – музика, йога и…

Йоана Пенева е на 17 години и учи в ЕГ „Иван Вазов“. Тя е много амбициозна и мотивирана във всяко начинание, с което се заема. Част е от Управителния съвет на Z Club – Пловдив. Проактивна е и участва в различни пловдивски инициаитиви, но най-вече тя е един млад артист.

На 6 август в бар „Сандъкъ“ беше първият и концерт, част от проекта Y&M Melodic Project, създаден в колаборация с китариста Милен Димитров. Йоана се занимава активно с йога и обича живота във всичките му проявления. Интервюто с нея се провеждаме няколко дни след концерта, тъй като веднага след него тя се превъплъти в ролята на асистент на детски лагер с цялата отдаденост към нещата, които прави.

Би ли разказала на читателите на MediaCafe малко за себе си? Какви са твоите хобита, интереси, с какво запълваш свободното си време?

Занимавам се в най-общ план с музика и с йога. Музиката ми е страст още от дете, а йога – от 2 години и половина. И двете заемат огромна част от сърцето ми и ме научиха на много. Пея в хор от 8 години, но преди няколко месеца осъзнах, че имам нужда да покажа музиката си на света по някакъв по-различен и индивидуален начин. Затова се престраших да отворя You Tube канал. Беше труден ход за мен, той като се боях от негативните коментари на хората. Но реших да се концентрирам върху онези, докоснати от музиката ми, които ми пишат и се радват искрено на това, което правя. И вече от два месеца правя кавъри в YouTube.

С йога се запознах съвсем случайно, но впоследствие стана огромна част от живота ми, тъй като това в никакъв случай не е спорт или пр. Напротив – тя е философия и изкуство на живеене. Задълбочавайки се в материята, започнах да чета по-различни книги, такива, които говорят за живота отвъд физическото и пр. Йога промени цялото ми Аз.

Освен тези две неща, обичам доброволчеството и осъзнах, че ме прави изключително щастлива това да помагам на хора и животни, да усмихвам хората и да ги уча.

Спомняш ли си първата среща с музиката и кога тя стана неотменна част от живота ти?

Имам бледи спомени, в които съм на около 3-4 годинки, татко ми свири на пианото вкъщи, а аз пея или пък (в по-късен етап) свирим заедно. Той е човекът, който ме открехна към музиката, който ми даде основата и винаги ме е подкрепял. Мама никога не се е занимавала с музика, но тя също е до мен във всяко едно отношение, тъй като вижда колко жива и щастлива ме кара да се чувствам музиката. В годините страстта ми се превърна и в терапия за мен – пея, когато съм ядосана, когато искам да се успокоя, да повярвам в себе си и в своята сила. Музиката никога няма да стане преходно нещо в живота ми, така го чувствам.

Какво е за теб музиката в момента?

Много ми харесва този въпрос, тъй като точно в момента, музиката е моята най-голяма опора. Преди няколко седмици минах през изключително труден период. И в този момент, онова, което ме накара да продължа напред, беше музиката: потопих се в нея наистина дълбоко, работих с часове всеки ден, но това ме караше да се чувствам вдъхновена и жива. Музиката ми напомни колко много сила се крие в мен. Тя се превърна в най-специалното нещо за мен.

Разкажи ни повече и за концерта в "СандъкЪ". Това първият ти солов проект пред публика ли беше?

Концертът в "СандъкЪ" беше дългоочакван проект и за мен, и за Милен. Знаехме, че предстои и се подготвяхме месец и повече, репетирайки почти всеки ден. Да, това е първият ми солов\дуетен концерт. Никога не съм изнасяла самостоятелно 10 песни и наистина имах нужда да повярвам в себе си. Именно затова преди да пеем в “Сандъкъ”, решихме да изнесем подобен концерт и в един старчески дом, както и пред семейството ми и някои приятели. Това наистина ми даде увереността, от която имах нужда и когато дойде 6 август, денят на концерта, аз пях с усмивка и радост от това, което правя, без да се притеснявам, че ще сгреша. Публиката беше наистина любвеобилна и подкрепяща, получихме много прегръдки, цветя и позитивна енергия. Беше една от най-хубавите вечери в живота ми!

Кой е Милен и как се срещнаха пътищата ви? 

Милен Димитров е учител по китара и китарист в 4 пловдивски банди, с когото се запознах преди около една година покрай една моя приятелка. Тогава имах желание да се науча да свиря, но впоследствие осъзнах, че китарата не е моят инструент и за известно време преустанових контакт с Милен. По време на карантината обаче, почувствах, че…имам нужда да покажа малко повече от себе си на света. Чувствах, че музиката ми докосва и исках да се развия в тази посока. Тогава му се обадих, търсейки неговия съвет. Той ми обясни, че трябва да си купя качествена апаратура, а когато това се случи, Милен започна да ме учи как да използвам програмите, с които се обработват записи и видеа. Чувствам се истински благодарна, че се запознах с него, тъй като той ми помогна да реализирам много от своите мечти и продължава да го прави безкористно. Без неговото присъствие нямаше да напредна толкова бързо и много от това, което виждате, може би никога нямаше да се случи.

Какви бъдещи проекти да очакваме от теб?

Не съм сигурна какво предстои занапред. Ние продължаваме да работим, да добавяме нови и нови песни към репертоара си. Имаме желание да свирим още много пъти и да се развиваме като дует, силно се надявам да се получи. Това, което той обича да казва, е: “Още нищо не са видели от нас!” и го подкрепям, тъй като наистина се стараем да показваме нови и различни неща пред света, правим всичко с много упоритост, търпение и любов. В личен план, искам да продължа да качвам кавъри, ако е възможно и по-често, надявам се каналът да се превърнев едно от най-прекрасните неща, които съм създавала, защото вярвам, че взех правилното решение при създаването му.

Какво е Пловдив за теб?

Пловдив е градът, от който започна всичко – тук е хорът, в който пея от 8 години, тук е жената, която ми показа света на йога, както и онези, които биват докоснати от музиката ми. Капана е любимата ми част от града и за мен беше една сбъдната мечта да направим концерт именно там! В Пловдив реализирах толкова много от мечтите си! Обичам града искрено, обичам тепетата, обичам природата, обичам фактът, че съм израснала само в него, следователно го познавам изклютичено добре. Обичам театрите, събитията и множеството възможности, които получих тук!

Вашият коментар