Министър Каменов: Провокирайте младите, иначе ще си останете само с флайерите (ВИДЕО)

Зам.-министърът по младежта и спорта Калин Каменов се изказа критично към работата на Младежките центрове (МИКЦ) в страната на срещата на младежките организации във Варна на 12-и и 13-и февруари. 

"Аз не съм проверяващ орган и нямам намерение да бъда, но няма да оставя нещата такива, каквито са били досега. Ще следя работата на МИКЦ-овете в градовете, защото по програмата на младежта за тази година са отпуснати 1 милион и 100 хил. лева. Това е 80% от финансирането на Министерството за младежта в България. Затова аз и моят екип ще  обиколим всички градове, ще се запознаем как работят центровете, какви са проблемите на младите в тях, по какъв начин се консултират за работни позиции", сподели министър Каменов на откриващата подготвителна година на Варна – Европейска младежка столица 2017

"Няма как да искате младежите да дойдат при вас, вие трябва да ги провокирате да се позаинтересуват от вашата работа и да ги информирате. Но това няма да стане с флайери, иска се креативност, която да проявите. Затова всеки младежки работник и представител на МИКЦ, трябва да тръгне в своя град и да се срещне с младите, да чуе проблемите им и после да ги представи, за да може да работим по тях", бе категоричен министърът. 

Той сподели пред аудиторията, че не трябва младежите да се чувстват използвани от работата си, а всеки да бъде стимулиран от нещо: "МИКЦ-овете трябва да бъдат проводник на добрите практики в обществото и младите да се чувстват полезни", каза министър Каменов.  

Министърът критикува МИКЦ-овете, че не залагат на кариерното разитие на младите, което е много важно. Повечето от младежките центрове са поставили на последно място младежката работа, а малко са тези, които са заложили на нея като приоритет. 

Той не пропусна да коментира и темите за неработещите младежки центрове, които само симулират работа и не могат да бъдат открити в офисите им, нито си вдигат телефоните, когато бъдат търсени.

Калин Каменов остана през двата дни на срещата на Варна 2017 и разговаря лично с част от представителите на 60-те национални организации присъствали на форума. Каменов взе и участие в една от работните срещи – "Младежки политики и работа" и чу от младите хубавите примери за работа по градовете.

Той даде и своя принос, като сподели идея за създаване на "Град на младите", което се прие добре от повечето младежи, които успяха да я разгърнат и коментираха как могат да я развият за 2017-та, така че градът да стане интересно и привлекателно място, не само за България, но и за Европа. 

 Чуйте какво каза Калин Каменов пред камерата на mediacafe.bg: 

СНИМКИ и ВИДЕО от откриването на Варна – Европейска младежка столица 2017 вижте ТУК

Очаквайте още интервюта от участниците във Варна 2017 

Вашият коментар